Znate li koliko je ušlo Hrvata u Njemačku protekle dvije godine?

    Andrea Nahles, ministrica rada Savezne vlade Njemačke objavila je samo nekoliko sati prije odluke o ukidanju ograničenja radnih dozvola, na službenim stranicama zadovoljstvo tom odlukom te podatak o broju Hrvata koji su u posljednje dvije godine uselili u Njemačku.

Riječ je o njih čak 93 tisuće. Dobili su radno boravišne dozvole, socijalno su osigurani i slobodni raditi u Njemačkoj. Njen je stav i ova objava umnogome utjecali na donošenje odluke Savezne vlade koja je istaknula zadovoljstvo dolaskom hrvatske radne snage u njihovu zemlju jer je riječ o kvalificiranim ljudima koji se uspješno integriraju.

O ovoj temi je na proslavi Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske u Berlinu govorio i zastupnik u njemačkom Parlamentu Josip Juratović.

Brojka Hrvata koju Nijemci spominju snažno je odjeknula među Hrvatima u Njemačkoj i u nju nitko ne može povjerovati. No, podaci nemilosrdno ukazuju na novi hrvatski egzodus.

Ali, dok hrvatska Vlada ne radi ništa kako bi spriječila taj egzodus, Nijemci se raduju dolasku Hrvata. Kako je istaknula ministrica Nahles, ovom odlukom će profitirati i Njemačka, ali i cijela Europska unija.

2

“Pravo slobodnog rada i gospodarskog djelovanja u nekoj drugoj zemlji članici Europske zajednice je jedna prednost neprocjenjive vrijednosti članstva Europske zajednice. Zahvaljujući olakšicama pri pristupanju tržištu rada, koje smo već zadnje dvije godine primijenjivali je danas već 93.000 Hrvatica i Hrvata u Njemačkoj zaposleno uz obavezno socijalno osiguranje , kao npr. u zdravstvu i socijalnim djelatnostima ili u prerađivačkom sektoru. To je Europa koja živi! A sa obaveznom minimalnom plaćom možemo konačno spriječiti damping plaća u slobodnom kretanju posloprimaca”, riječi su ministrice Nahles kojima je još jednom potvrdila tu hrvatskoj Vladi zasigurno uznemirujuću brojku iseljenih Hrvata.

 

croative

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *