Usvojen Proračun Grada Čakovca za 2019. godinu

U četvrtak je održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca, s iznimno obimnim dnevnim redom. Pred vijećnicima su se, među ostalim, našli prijedlozi II. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Čakovca za 2018. godinu, Prijedlog Proračuna Grada Čakovca za 2019.godinu i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu i o određivanju vrijednosti boda komunalne naknade.

Kako je odgovarajući na pitanje novinara uoči sjednice rekao  gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ovogodišnjim izvršenjem planiranog početkom godine je zadovoljan, jer je dosta toga realizirano. Ono što nije, zbog raznih razloga, među kojima prednjači manjak radne snage u građevinarstvu, u najvećoj mjeri prebačeno je u sljedeću godinu. Što se tiče obnove nadvožnjaka, razlog je procedura oko javne nabave. Usvojena je žalba jednog od ponuđača za prvu fazu rekonstrukcije nadvožnjaka, što odgađa početak radova. Donijet će se nova odluka o izboru ponuditelja, a radovi će početi početkom vjerojatno već krajem siječnja.

            Nakon kraće rasprave, 2. Izmjene i dopune Proračuna Grada Čakovca za 2108. godinu usvojene su sa 12 glasova za, 5 protiv te jednim suzdržanim. Ovom odlukom, Proračun Grada Čakovca u godinu pred završetkom, na prihodovnoj strani iznos i 148.351.661,23 kune, a na  rashodovnoj 146.474.224,95 kuna.

13.12.2018., Cakovec- Odrzana 9. Sjednica gradskog vijeæa Grada Cakovca. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

            Za razliku od ovogodišnjeg, Proračun za 2019. godinu planiran je na razini od 189.139.817,00 kuna. Kako je obrazložio predlagač, očekuju se znatni prihodi iz drugih izvora, a iskoristit će se za proračunom planirane investicije. Također,dio projekata prebačen je iz ove u slijedeću, poput spomene obnove nadvožnjaka u Kalničkoj ulici, izgradnje zone Brezje  u Mihovljanu, završetka rekonstrukcije Travničke ulice u Čakovcu i slično. Planiran je i niz investicija u obnovi prometnica, gradnji infrastrukture i obnovi zgrada po mjesnim odborima i u samom Čakovcu. Proračun za 2019. godinu usvojen je većinom glasova, 11 za, 5 protiv i 3 suzdržana.

            Od iduće godine građane Grada Čakovca čekaju veća izdvajanja za komunalni doprinosi komunalnu naknadu. Naime, ovi iznosi se nisu mijenjali desetak godina, a u međuvremenu su građevinski radovi na obnovi i izgradnji komunalne infrastrukture znatno poskupjeli. Kako je riječ o namjenskom prihodu, koji se mora upotrijebiti za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, te održavanje postignutog komunalnog standarda, novac koji se prikupi po toj osnovi za to nije dovoljan. Stoga će građani Grada Čakovca po osnovi komunalnog doprinosa koji se plaća jednokratno prilikom izgradnje kuća, stanova ili poslovnih objekata plaćati 50 posto više nego dosad, odnosno 60 kuna po prostornom metru u prvoj, 54 kune u drugoj, 45 u trećoj, 36 u četvrtoj te 17,50 kuna u petoj zoni. Komunalna naknada stanovnicima I. zone Grada Čakovca umjesto dosadašnje 0,33 kune po četvornom metru površine stambenog prostora mjesečno,povećana je na 0,43 kune. To znači da će građani u prosjeku plaćati do 30 posto više. Komunalna naknada plaća se u četiri mjesečna obroka, a računa se da će ovim povećanjem biti prikupljeno dodatnih između 2 i pol i 3 milijuna kuna koji će utrošiti u održavanje i unaprjeđenje komunalne infrastrukture na području Grada. Obje odluke usvojene su većinom glasova.

            Od ostalih točaka izdvajamo prijenos vlasništva nad objektom i zemljištem u Ulici Vladimira Nazora u Čakovcu koje koristi Umjetnička škola Miroslav Magdalenić na tu obrazovnu  ustanovu. Naime, vlasnici su zbog povijesnih okolnosti gradovi i općine u Međimurskoj županiji te tvrtka Međimurje-plin.Neriješeni vlasnički odnosi ovu obrazovnu ustanovu, jedinu  tog tipa u Međimurju ograničavaju u daljnjem razvoju te najvažnije prijavu na europske i nacionalne fondove preko kojih bi se sufinancirala primjerice energetska obnova objekta. Grad Čakovec je ovom Odlukom, koja je izglasana jednoglasno svoju udio bez naknade prenio na Umjetničku školu, a očekuje da će to, temeljem dogovora postignutog na Kolegiju gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji, učiniti i ostali gradovi i općine te Međimurje plin.

            Donesena je i prethodna Suglasnost na Opće uvjete isporuke komunalnih usluga isporučitelja GKP ČAKOM, Odluka o upravljanju grobljem i povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti održavanja groblja i krematorija unutar groblja i djelatnosti usluge ukopa i kremiranja pokojnika u krematoriju unuta rgroblja, te Odluka o davanju suglasnosti GKP ČAKOM-u za kreditno zaduženje za nabavku spremnika za otpad.

            Gradski vijećnici dali su i suglasnost na Aneks II. Ugovora o sufinanciranju projekta„Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec“ te Dodatak I. Ugovora o sufinanciranju projekta sustav odvodnje Zasadbreg, naselje Slemenice i Žiškovec između Međimurskih voda i Grada Čakovca.

            Na kraju sjednice održani su izbori za Savjet mladih Grada Čakovca. Vijećnici  su tajnim glasovanjem u Savjet mladih Grada Čakovca za iduće 4 godine izabrali Lovru Horvata, Nevena Levačića, Darija Gašparića, Tifani Ban, Ivu Drk, Lovru Košira, Mišu Ovčar, Emu Bodgan i Rajnu Međimurec. i

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *