U zagrebačkom Teatru &TD večernja svečanost posvećena Teti Lizi

Životni smisao i pokretač za sve izazove u životu pronašla je u pjesmi, u kulturnoj i tradicijskoj baštini svoga zavičaja u koji je utkala sedam desetljeća svog amaterskog stvaralaštva i ljubavi prema Međimurju. Kraljica međimurskog melosa, Elizabeta Toplek, poznatija kao Teta Liza svojim nas je djelovanjem i predanim radom u promociji međimurske popevke zadužila da nastavimo njenim putem istinskih vrijednosti  u kojem je Kaj bio temelj njenog bivanja i stvaranja. Nastupajući na brojnim pozornicama, znanim i neznanim, utrla je put mnogim čuvarima međimurske pjesme i plesa, tradicije, kulture, povijesti i  baštine.

U čast i u sjećanje na našu veliku legendu, Tetu Lizu, održan je koncert pod nazivom Vuprem oči (vu to nebo visoko) u velikoj dvorani &TD Teatra u Zagrebu, pod organizacijskom palicom Zagreb World Music festivala „NEBO“ i Cinkuša. U  prepunoj dvorani štovatelja ove vrhunske tradicijske glazbenice, bili su i zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec, uz mnogobrojne goste, uzvanike i poznavatelje rada naše umjetnice.

Glazbenu večer svojim su nastupima oplemenili brojni izvođači predstavljajući se kroz kajkavsku pjesmu – Sreten Mokrović, Alan Kanski, Anet Zerec, Marija Mateja Lanović, Lea Šprajc, Solisti ansambla Lado, Gusti Draksar, Anita Huđek, Saša Štefić – Sale, Andrija Maronić, Lidija Bajuk, Jadran Jeić, Cinkuši, Band Air te KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava čija je dugogodišnja članica bila i sama Elizabeta Toplek.

Uz glazbu, na koncertu su bili promovirani i video materijali, dosad nikad objavljene privatne snimke Tete Lize i Cinkuša, njihovih druženja te priprema za nastupe i manifestacije. Nadahnuta ljepotom svog rodnog kraja, radišnim životom, vrednotama koje je prepoznala u drugima, istaknutim osobama s kojima se družila, Teta Liza zauvijek će ostati biser Međimurja, svjedok i legenda jednog vremena.

 

 

mž.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *