U četvrtak počinje program obilježavanja Dana Grada Čakovca

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i zamjenica direktora gradske Turističke zajednice Boška Ban Vlahek, održali su u srijedu konferenciju za novinare kako bi najavili program ovogodišnjeg obilježavanja Dana Grada Čakovca.

Svoj dan, Grad Čakovec od 1994. godine obilježava 29. svibnja, uz sjećanje na Jurja IV Zrinskog, koji je na taj dan prije 440 godina donio povelju o trgovačkim pravima stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Čakovca sadrži čak 31 program te obiluje kulturnim, sportskim i društvenim sadržajima za sve generacije, a otvara ga Gradska zajednica kulture svojim već tradicionalnim programom „Oni to delaju iz ljubavi“. U petak, 24. svibnja, od jutarnjih će sati središte grada ispuniti miris voća i cvijeća na još jednom Festivalu cvijeća, jagoda i tradicije koji će se moći posjetiti cijelog vikenda. Dok će svoj album na promocijskom koncertu u petak predstaviti Etno duo Goga i Željko, u subotu će za građane na Trgu Republike nastupiti Rade Šerbedžija i njegov prateći band Zapadni kolodvor.

Grad Čakovec ni ovom prilikom ne zaboravlja na svoje najmlađe, pa je gradonačelnik Stjepan Kovač najavio otvaranje dječjeg igrališta u Ulici Dobriše Cesarića u Čakovcu. Igralište je donacija trgovačkog lanca Lidl te je nastavak kontinuirane izgradnje dječjih igrališta na području Čakovca. Prigodno će se otvoriti i dva obnovljena spomenika. Riječ je o spomeniku dr. Ivanu Novaku, povodom 100 godina od pripojenja Međimurja Hrvatskoj te spomeniku Nikoli Zrinskom Čakovečkom, a postavlja se i jedan novi, onaj ŠAF-u.

U srijedu 29. svibnja, slijedi prava poslastica za ljubitelje tradicije. Tada će, naime, povodom 70. obljetnice rada, KUU Veseli Međimurci na zajedničkom nastupu u Centru za kulturu ugostiti Pirin ansambl iz bugarskog Blagoevgrada, grada prijatelja Čakovcu.

Ponedjeljak, 27. svibnja je rezerviran za Sportski dan kako i priliči gradu koji je sljedeće godine Europska prijestolnica sporta, pa će tako u prijepodnevnim satima biti održana smotra sportskih udruga na Trgu Republike, a u 18 sati slijedi Utrka Grada Čakovca. Ovogodišnja sportska poslastica je pokal Davis Kupa u Čakovcu, koji će biti izložen u Gradskoj kavani u Čakovcu od 28. svibnja do 4. srpnja ove godine. Osim navedenih, program obiluje sa zanimljivim događanjima, a u cijelosti se može naći na internetskim stranicama Grada te gradske Turističke zajednice.

Gradonačelnik Kovač i zamjenica direktora Turističke zajednica Boška Ban Vlahek zahvalili su svim udrugama, ustanovama i pojedincima koji su sudjelovali u kreiranju ovogodišnjeg programa. Centralni događaj biti će svečana sjednica Gradskog vijeća Čakovca, 29. svibnja u 12 sati kada će se, između ostalog, uručiti i Nagrade Grada Čakovca.

Podsjetimo, Nagradu za životno djelo primit će Priska Kulčar i posthumno Nevenka Holetić. Zlatnik Grb Grada Čakovca dodjeljuje se Udruzi prijatelji životinja i prirode, a godišnje nagrade primaju Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan Stipić“, Hotel „Castellum“, Hrvatska udruga medicinskih sestara Podružnica Čakovec, DVD Šandorovec, dr. sc. Nevenka Breslauer i Streličarski klub „Katarina Zrinski“ Čakovec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *