Tenk je središnji dio spomen obilježja zaustavljanju oklopne kolone u lipnju 1991. godine

U srijedu prijepodne građane zapadnog dijela Čakovca iznenadio je pravi tenk postavljen kod streljane. Naravno, nije riječ o vojnoj vježbi, već o uređenju spomen-obilježja zaustavljanju tenkovske kolone 1991. godine.

            Tenk je donacija Hrvatske vojske, a bit će središnji dio spomen-obilježja        događajima iz lipnja 1991. godine, kad je u tom dijelu grada zaustavljena tenkovska kolona JNA koja je iz varaždinske vojarne krenula prema slovensko-austrijskoj granici. Naime, 25. lipnja 1991. godine parlamenti Slovenije i Hrvatske donijeli su odluke o neovisnosti. JNA je odmah započela s vojnim operacijama na slovenskom području, nastojeći spriječiti odvajanje Slovenije i Hrvatske od Jugoslavije. Željeli su izlaskom vojske na granicu Sloveniju odsjeći od Europe, no to im zahvaljujući slovenskom otporu nije uspjelo.

            Jedna od vojarni iz kojih je JNA vodila operacije u Sloveniji bila je i varaždinska. Iz nje je krenula oklopna kolona kojoj je cilj bio granični prijelaz u Gornjoj Radgoni. U Čakovcu su se skupili brojni  građani, sprječavajući svojim tijelima odlazak tenkova prema Sloveniji. Bio je to jedan od prvih otpora građana jugoslavenskoj vojsci u Hrvatskoj, bez obzira što rat u Hrvatskoj još nije započeo.

            Te povijesne činjenice često se zaboravljaju, te je, u dogovoru u udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, bila ideja da se taj događaj na primjeren način obilježi te generacijama koje dolaze prezentira otpor i želja Međimuraca za život u slobodi. Iako na našem području, na sreću nije bilo ratnih razaranja i žrtava, bili smo među prvima koji su pružili otpor jugoslavenskoj vojsci, što zajedno s činjenicom da smo bili prvi u potpunosti oslobođeni dio Hrvatske, pokazuje veliku ulogu naših građana u Domovinskom ratu. Međimurci su sudjelovali u brojnim postrojbama Hrvatske vojske i policije, borili se na svim bojišnicama, a njih 78 je poginulo.

            Pored tenka bit će postavljena spomen ploča s osvrtom na događaje iz lipnja 1991. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *