Svjetski dan djeteta – posjet Hrvatskom saboru

Povodom obilježavanja 30 godina od donošenja Konvencije UN-a o pravima djece održana je Sjednica saborskih zastupnika i djece na kojoj su sudjelovale i  dječja gradonačelnica grada Čakovca Dorja Vincek  i dječja vijećnica Mirta Sabo, obje učenice III. OŠ Čakovec. U Zagreb ih je pratila voditeljica Dječjeg vijeća Katarina Pahek Čajić.

    Sjednica je organizirana s ciljem promicanja participacije djece i mladih u donošenju odluka koje utječu na njihove živote, a tema je bila ostvarivanje dječjih prava u Republici Hrvatskoj. Među sudionicima iz cijele Hrvatske bila su i djeca sudionici akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, djeca iz dječjih foruma i dječjih vijeća Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, djeca iz osnovnih i srednjih škola grada Zagreba, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

    Sjednicu su organizirali Savez DND-a Hrvatske, Ured pravobraniteljice za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Kako bi podigla svijest saborskih zastupnika, a time i šire javnosti, o njima važnim problemima i pitanjima, djeca su uputila jasnu poruku da žele da se i njihov glas čuje i da se njihova mišljenja uvaže. Posebno su istaknuli kako donositelji odluka trebaju u europske, nacionalne i lokalne političke dijaloge uključiti djecu i mlade ljude, jer su oni važni pokretači promjena te trebaju sudjelovati kao partneri za ostvarivanje uključivog društva.

     Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 20. studenoga 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je prihvatilo 196 država (među kojima i Hrvatska), čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. U posljednjih 30 godina Konvencija je nadahnula brojne pozitivne promjene i unaprijedila živote milijuna djece u cijelom svijetu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *