ROMI I CIGANI

Sjećam se kao da je bilo jučer jednog političkog predavanja poručnika bojnog broda  Renca Iveše sad već sigurno pokojnog , istranina i Hrvata , koji je u ono doba rekao jednu heretičnu misao za oficira JNA. Kad je prozvao jednog srbina sa Kosova da mu odgovori  ustroj Republike Srbije. Kako se Nebojša Milojković sav izvijao i prenemagao i nikako nije mogao odgonetnuti da Srbiju čine  središnja Srbija , Vojvodina  i Kosovo i Metohija. Kad je ipak uz pomoć poručnika uspio odgovoriti , tad je poručnik Iveša Renco rekao , kako sam već rekao prije slijedeću herezu; Nebojša , Nebojša za 50 godina vas Srba na Kosovu više neće biti , ili će vas biti jako malo.  Tih riječi sjetio sam se ovih dana kada sam sa susjedom Dejanom na terasi raspravljao o Porcijunkolovom i nastupu Halida Bešlića u Čakovcu. Rekao mi je Dejan da je među publikom bilo preko pedeset posto Roma.  Kako Romi imaju previše prava i kako dobivaju previše novca za socijalne i druge potpore i ja i moja žena moram krvnički raditi da zaradimo za kruh. Normalno za sve je kriva  Jadranka Kosor , HDZ….  Ja sam pitao Dejane reci mi da li je zakon pisan za cigane kako kažeš ili za sve građane Republike Hrvatske? A pošto ti imaš jedno dijete , a tamo neki Oršoš ima 15 djece to nije kriva država nego ti dragi moj  sinko koji premalo radiš noćnu šihtu.


Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Još je jedna istina da naši državni službenici ne provode zakone kako treba , jer Mađarska ima pet puta više  romske manjine  a nemaju tih problema kao Hrvatska , posebno ne kao Međimurje , škole ,   ravnatelji i nastavnici imaju velikih problema zbog lošeg rada ili bolje rečeno organizacije rada socijalne službe  država osigurava ogromna sredstva za poboljšanje života i rada romske populacije , a gotovo nikakovi rezultati od toga. Pojedini romi sami svojim trudom i radom osiguravaju bolji život , a mnogi samo loču i u alkoholiziranom stanju rade svakojake nepodopštine pa i kriminal. Djeca se najprije daju udomiteljskim obiteljima , a zatim uz velike traume vraćaju u obitelj gdje je otac u zatvoru , a majka koja već ima petnaestoro djece sluzi kao stroj za rađanje. Što radi socijalna služba ?  Dok u Mađarskoj mlada romska populacija radi  i doprinosi mađarskom društvu , kod nas ta ista populacija planduje bez posla i perspektive.

Znam nekoliko mladih roma koji rade i vrsni su radnici , zasnovali su obitelji i žive civilizacijskim životom zajednice vlastite općine. Ali to naše društvo ne potpomaže , razdjeljuje novac koji dobiju od države i točka. Dalje nema.  A ja osobno mislim da dalje ima samo smo mi neinvetivni i ne vidimo ono što i Srbi nisu vidjeli  desetljećimana Kosovu, a kad su progledali bilo je prekasno.

     Čini mi se da takav scenarij čeka Međimurje , ali ne za 50 godina , već za 20 – 30 !!!

 

Štef.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *