PU MEĐIMURSKA – PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

DOPUNA INFORMACIJE ZA PROMETNU NESREĆU SA SMRTNO STRADALOM OSOBOM

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je mladić rođen 1996. s područja općine Nedelišće, počinio kaznena djela „izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“ i „nepružanje pomoći“.

Naime, u srijedu, 1. veljače oko 23 sata u Kuršancu, upravljajući Opel Vectrom, čakovečkih registarskih oznaka, uključivao se s prostora parkirališta ugostiteljskog objekta u promet Glavnom ulicom, te je zbog neprilagođene brzine noćnim uvjetima, magli i mokrom kolniku, udario u 51-godišnjeg pješaka koji je od zadobivenim ozljeda preminuo na mjestu događaja.

Nakon prometne nesreće osumnjičeni je napustio mjesto događaja bez da je pružio pomoć unesrećenom.

Protiv 20-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

                                                                                                         

POŽARI NA OTVORENOM PROSTORU

 

Jučer, 12. travnja u 14 sati i 47 minuta Operativno-komunikacijski centar PU međimurske zaprimio dojavu Javne vatrogasne postrojbe Čakovec da je između Podturena i Sivice u tzv. „Sivičkoj šumi“, izbio požar. Na lokaciju požara upućeni su vatrogasci dovoljnih društava iz Sivice, Miklavca, Podturna, Domašinca i javne postrojbe iz Čakovca, koji su požar ugasili nešto prije 17 sati.

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako je požar izbio oko 14 sati, dok je u njemu izgorjelo pedesetak tisuća mladih sadnica hrasta lužnjaka, starosti između 3 i 5 godina, posađenih na površini od oko 7 hektara u vlasništvu lokalne Šumarije.

Prema prvim procjenama materijalna šteta procjenjuje se na oko pola milijuna kuna.

Očevidom na mjestu događaja inspektorica zaštite od požara PU međimurske utvrdila je kako je požar prouzrokovan poduzetom ljudskom radnjom.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se rasvijetlile sve okolnosti ovog požara.

 

 

 

S obzirom na ovaj nemili događaj u kojem je prouzrokovana velika materijalna šteta, a najvjerojatnije izazvan je neodgovornim ponašanjem pojedinca, kao i na predstojeća paljenja uskrsnih vatri – tradicionalnih „Vuzmenki“, podsjećamo naše građane na neka pravila kojih se pritom moraju pridržavati i poštivati:

 

– loženje i lokacija uskrsne vatre, određena je odredbama Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije (“Službeni glasnik Međimurske županije” broj 2/2002.), člancima 11. i 18.;

– najbolje i najsigurnije spaljivanje je na organiziran način uz nadzor članova vatrogasnog dežurstva. Neorganizirano loženje uskrsne vatre i za vrijeme vjetrovitog vremena, nije  dozvoljeno;

– lokacija manje uskrsne vatre mora biti minimalno 30 metara, a veće minimalno 70 metara, udaljena od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena, te drugih predmeta i nasada, koji bi se pod utjecajem topline mogli oštetiti;

– kod samog loženja, a zbog povećanih opasnosti za ljudsku sigurnost, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja;

– nije dozvoljeno spaljivanje otpada koji nije biljnog porijekla;

– građani su dužni prilikom loženja uskrsne vatre primjenjivati odgovarajuće mjere zaštite od požara;

– posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja trebaju biti pod nadzorom roditelja.

 

Molimo sve građane Međimurske županije koji će paliti uskrsne vatre, kao i one koji imaju namjeru spaljivati poljoprivredni, šumski ili drugi biljni otpad, da pritom ne ugrožavaju vlastitu i sigurnost drugih građana, odnosno da poštuju i primjenjuju protupožarne mjere.

 

INFORMACIJE

 

  • Najava akcije „Brzina“

 

U razdoblju od 17. do 23. travnja policijski službenici PU međimurske provodit će aktivnosti iz akcije „Brzina“.

Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2017. godinu (TISPOL), te se provodi na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj. Ujedno, u naznačenom terminu provest će pojačani 24-satni nadzor brzine kretanja vozila i to od 6 sati u srijedu, 19. travnja do 6 sati u četvrtak, 20. travnja. Nadalje, u petak, 21. travnja ciljana akcija provest će se u suradnji s PU varaždinskom.

Policijske aktivnosti iz akcije prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina, kao i na suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Kroz ovu akciju policijski službenici kontrolirat će brzinu kretanja i na onim lokacija za koje su građani imali priliku dostaviti podatke PU međimurskoj. Zahvaljujemo svim građanima koji su poslali svoje prijedloge.  

 

  • Najava preventivne akcije “Obuka pripadnika školskih prometnih jedinica“

 

Obuka pripadnika Školskih prometnih jedinica, a koje će djelovati na području Međimurske županije, provodit će se u prostorijama Auto kluba Čakovec, u utorak i srijedu,  18. i 19. travnja od 9 do 11 sati.

Tridesetak učenika starijih od 12 godina iz desetak osnovnih škola na području Međimurske županije proći će obuku s ciljem da sigurno i uspješno upravljaju prometom u blizini svojih škola, uz usvajanje osnovnih znanja iz pružanja prve pomoću stradalima u cestovnom prometu.

Obuka se provoditi temeljem odredbi Pravilnika („NN“ 148/08.), odnosno Programa osposobljavanja pripadnika školskih prometnih jedinica, a koji sadržava sljedeće tematske cjeline:

 

  1. Prometno-preventivni odgoj sudionika u prometu

–  opasnosti u cestovnom prometu,

–  prometne jedinice i njihova uloga.

 

  1. Prometna pravila

– pravila kretanja pješaka,

– pravila kretanja vozača bicikla i mopeda,

– kretanje vozila po cesti,

– brzina kretanja vozila,

– upravljanje prometom od strane ovlaštene osobe,

– upravljanje prometom uređajima za davanje prometnih svjetala.

 

  1. Prometni znakovi

– znakovi opasnosti,

– znakovi izričitih naredbi,

– znakovi obavijesti,

– značenje „STOP“ pločice.

 

  1. Upravljanje prometom i pružanje prve pomoći sudionicima u prometu

 

Osposobljavanje iz područja pravila prometa, prometnih znakova i upravljanje prometom, te pružanje pomoći sudionicima  u  prometu  izvodit  će  se  u  prostorijama  Auto-kluba Čakovec, dok će se praktične vježbe izvoditi na Poligonu za osposobljavanje pješaka i biciklista u Čakovcu, Športskoj ulici.

U provođenje obuke pripadnika školskih prometnih jedinica, osim predstavnika PU međimurske i Auto-kluba Čakovec, uključit će se i predstavnici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, koji će za sve sudionike osigurati hranu i piće, te reflektirajuće prsluke.

 

 

 

 

                                                                                                                           

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *