PRIOPĆENJE ZA MEDIJE PU MEĐIMURSKE

Za četvrtak, 18. svibnja 2017. godine

TEŠKA KRAĐA

 

Noćas (19. svibnja), oko 1 sat i 50 minuta u Čakovcu, Ulici Valenta Morandinija, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom, gdje je razbio nekoliko boca crnog vina, te potom ukrao nekoliko desetaka kutija cigareta raznih vrsta. Materijalna šteta procjenjuje se na nešto manje od tisuću kuna.

Obilaskom šireg mjesta događaja policijski službenici zatekli su maloljetnika, te ga zbog sumnje u počinjenje opisanog kaznenog djela, uhitili i priveli u policijsku postaju.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

INFORMACIJE

 

  • U Čakovcu se susreli umirovljeni policajci iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske

 

Umirovljeni policajci iz Nagykanisze, Marcalija, Maribora, Zaboka, Varaždina i Čakovca, susreli su se danas, 18. svibnja u Čakovcu po 19-ti put. Udruga umirovljenika unutarnjih poslova – Čakovec organizirala je ovaj međunarodni susret, koji je započeo polaganjem vijenaca delegacija kod spomenika Nikoli Zrinskom, a nastavljen je odavanjem počasti svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod Spomen zida na Trgu Republike.

Više informacija na poveznici, http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=260020.

 

  • Najava akcije „Nadzor vozača mopeda i motocikala”

 

Policijski službenici svih policijskih postaja na području PU međimurske u subotu, 20. svibnja od 17 do 22 sata provest će aktivnosti iz akcije „Nadzor vozača mopeda i motocikla“. Ova akcija provest će se u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom.

 

 

 

Aktivnosti iz akcije prvenstveno su usmjerene prema motociklistima i mopedistima. Policijski službenici sankcionirat će prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, upravljanja pod utjecajem alkohola, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog obilaženja, pretjecanja i mimoilaženja, nepropisnog kretanja kolnikom, tehničke neispravnosti vozila, upravljanja neregistriranim i tehnički nepregledanim vozilima, upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje i dr., odnosno sve one sudionike koji će grubo kršiti prometne propise.

 

  • Blue Carpet – Međunarodni festival preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti

 

Prvi međunarodni festival preventivno-edukacijskih filmova o sigurnosti, Blue Carpet, održava se u Kinu Europa u Zagrebu od ponedjeljka, 22.-og, do petka, 25. svibnja.

Ideja i želja festivala je edukacija i informiranje djece i mladih o prihvatljivim oblicima društvenog ponašanja i mjerama samozaštitnog ponašanja kroz suvremene metode u prevenciji kriminaliteta uz korištenje multimedijalnih sadržaja te zajedničkim angažmanom stručnjaka iz policije te drugih nadležnih državnih tijela i institucija. Tu je vrlo značajan i angažman javnih ustanova, znanstvene i umjetničke zajednice, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i istaknutih pojedinaca.

Teme koje će, kroz četiri dana prikazivanja njemačkih i hrvatskih filmova, Blue Carpet obrađivati su ekstremno nasilje i radikalizam, nasilje u obitelji, međuvršnjačko nasilje i nasilje na sportskim natjecanjima, maloljetnička delikvencija, opasnosti koje prijete djeci i mladima on-line, huliganizam, zaštita osobnih podataka, trgovanje ljudima, sklapanje prisilnih i/ili ranih brakova djevojčica u romskim zajednicama te problematika nasilja općenito.

Popratni sadržaji u Kinu Europa uključuju interaktivne radionice i debate s ekspertima iz različitih područja, prezentacije rezultata najnovijih istraživanja na teme iz područja sigurnosti i prevencije kriminaliteta te tematska izložba umjetničkih radova s motivima policije.

Nositelji Blue Carpet festivala su Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova njemačke Savezne pokrajine Baden – Württemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemačke Savezne policije Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.

 

Napomena: Najavu međunarodnog festivala (glumci Ivo Gregurević i Mustafa Nadarević) možete preuzeti na Kanalu MUP-a i policije, poveznici – https://youtu.be/oKXB0Kh1Vq8.

 

4) Najava preventivne akcije „Dan ljubaznosti u prometu“

 

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske od 2011. do 2020. godine, Policijska uprava međimurska u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Čakovca i Gospodarskom školom Čakovec organizira preventivnu akciju “Dan ljubaznosti u prometu”.

U ponedjeljka, 22. svibnja od 9 do 12 sati učenici Gospodarske škole Čakovec na pet pješačkih prijelaza u gradu Čakovcu nadgledat će poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima.

Ova akcija, koja se održava povodom Dana Grada Čakovca usmjerena je na poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, prvenstveno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

 

 

Od vozača očekuje se da zaustave vozilo ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu cestu. Ova gesta ima značenje: “Vidio sam Vas, izvolite, prijeđite cestu”. S druge strane, pješake se potiče da zahvale vozačima koji su ih propustili. Kažu: “Hvala”, kimnu glavom ili možda da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko koristimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Na posebnim obrascima učenici će bilježiti registarske oznake savjesnih vozača, a potom će se izvlačenjem odrediti pet vozača, koji će biti nagrađeni na svečanosti povodom obilježavanja Dana Grada Čakovca. Nagrade je osigurala Turistička zajednica Grada Čakovca, a petorici “izvučenih” vozača uručit će ih predstavnici Policijske uprave međimurske i Turističke zajednice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *