PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 28., 29. i 30. rujna 2018. godine

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su dvije krađe od čega jedna, gdje je počinjena materijalna šteta viša od 1.000 kuna i jedna teška krađa, od čega izdvajamo:

TEŠKA KRAĐA

 

           Provala u trgovinu

 

Tijekom noći 1. listopada (danas) u Maloj Subotici, Glavnoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu odakle je ukrao novac i druge predmete.

Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

KRAĐE

 

           Pronađeni počinitelji nekoliko krađa

 

1) U petak, 28. rujna u jutarnjim satima u Gornjem Hrašćanu, Ulici bana Josipa Jelačića, iz dvorišta nepoznati počinitelj ukrao je otključani bicikl marke “Head“.

Materijalna šteta procjenjuje se nekoliko tisuća kuna.

Nedugo potom u Gornjem Kuršancu, Ulici bana Josipa Jelačića policijski službenici Policijske postaje Čakovec zatekli su maloljetnika sa područja Međimurske županije sa ukradenim biciklom.

Bicikl je oduzet i vraćen vlasniku.

Protiv maloljetnika se podnosi kaznena prijava zbog Krađe nadležnom državnom odvjetniku.

 

 

2) Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 27 i 31-godišnjacima s područja općine Pribislavec sumnja se da su počinili dvije Krađe.

Naime, tijekom noći s 28. na 29. kolovoza ove godine u Palovcu, Glavnoj ulici, iz neograđenog dvorišta vlasništvo privatne tvrtke ukrali su inox ploču, da bi potom sa maloljetnikom u noći s 14. na 15. rujna ove godine na istom mjestu ukrali nekoliko stotina komada metalnih profila.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se nekoliko desetaka tisuća kuna.

Protiv 27 i 31-godišnjaka te prema maloljetniku se podnosi posebno izvješće kao nadopuna prethodno dostavljenih kaznenih prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

PROMETNE NESREĆE

 

          Smrtno stradao putnik na četverociklu u Zaveščaku

 

U subotu, 29. rujna oko 20 sati u Zaveščaku dogodila se prometna nesreća, gdje je 38-godišnji vozač četverocikla austrijskih nacionalnih oznaka s područja grada Mursko Središće, upravljajući kad je u krvi imao 0,87 grama po kilogramu alkohola, vozilo u kretanju nije držao što bliže rubu kolnika, zbog čega je u zavoju prešao na drugu stranu ceste, gdje je udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka s kojim je u suprotnom smjeru upravljao 45-godišnjak s područja općine Selnica, kad je u krvi imao 1,12 grama po kilogramu alkohola. Uslijed udara četverocikl je odbačen van kolnika.

Hitna medicinska pomoć je kod putnika na četverociklu, 39-godišnjaka s područja općine Selnica, na žalost, konstatirala smrt. Vozač četverocikla je vozilom hitne pomoći prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Od subote, 29. rujna od 20,25 sati do nedjelje 30. rujna do 00,23 sati na dionici županijske ceste broj 2006 na mjestu prometne nesreće bio je zatvoren sav promet te se odvijao obilazno.

Očevid je vodila općinska državna odvjetnica.

Protiv 38-godišnjaka se podnosi kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu nadležnom državnom odvjetniku.

 

          Smrtno stradao muškarac u Donjem Vidovcu

 

U nedjelju, 30. rujna oko 2,45 sati u Donjem Vidovcu, Glavnoj ulici, vozačica osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 40-godišnjakinja s područja općine Kotoriba, brzinu kretanja nije prilagodila (vidljivost, noć), tako da vozilo može pravovremeno zaustaviti pred svakom zaprekom koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti, zbog čega je na ravnom dijelu ceste vozilom udarila u 55-godišnjaka s područja općine Donji Vidovec koji je ležao uz bicikl na kolniku.

Nakon prometne nesreće vozačica je napustila mjesto događaja te je naknadno pronađena na adresi prebivališta.

Hitna medicinska pomoć je izašla i konstatirala smrt muškarca.

Od 3,23 sati do 7,14 sati u Donjem Vidovcu na mjestu prometne nesreće bio je zatvoren sav promet te se odvijao obilazno.

Očevid je vodila općinska državna odvjetnica.

Protiv 40-godišnjakinje se podnose kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu i Nepružanje pomoći nadležnom državnom odvjetniku.

          Teretno vozilo ozlijedilo pješakinju

 

U petak, 28. rujna oko 12,30 sati u Murskom Središću na raskrižju Trga bana Josipa Jelačića i Ulice Josipa Broza Tita dogodila se prometna nesreća, gdje je 38-godišnji vozač teretnog vozila zagrebačkih registarskih oznaka sa pridodanim priključnim vozilom krećući se kolnikom Trga bana Josipa Jelačića i dolaskom do raskrižja sa kolnikom Ulice Josipa Broza Tita skretao udesno i teretnim vozilom udario te pregazio 68-godišnjakinju koja se nalazila na kolniku Ulice Josipa Broza Tita.

Ozlijeđena osoba je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se nakon kvalifikacija ozljeda karakterizirati događaj.

Od 12,50 do 14,20 sati kolnik državne ceste D-209 na mjestu prometne nesreće bio je zatvoren za sav promet te se odvijao okolnim ulicama.

Kriminalistička istraživanja su u tijeku.

 

          Vozačica bicikla oduzela prednost prolaska teretnom vozilu

 

U petak, 28. rujna oko 12,35 sati na raskrižju gradske ceste Savska Ves-Čakovec i državne ceste D-3 kod raskrižja s kružnim tokom prometa maloljetna vozačica bicikla, obavljala je radnju vozilom, uključivanje u promet s nogostupa koji se proteže uz rub kolnika na kolnik državne ceste preko obilježene biciklističke trake kolnika, a da nije propustila sva vozila koja se kreću cestom na koju se uključuje, zbog čega je u bicikl udario teretni automobil slovenskih nacionalnih oznaka kojemu je bila pridodana poluprikolica kojim je raskrižjem s kružnim tokom prometa upravljao 46-godišnji državljanin Republike Slovenije koji je skretanjem izlazio iz kružnog toka na kolnik državne ceste.

Nakon udara došlo je do prevrtanja bicikla i pada vozačice na kolnik te prelaska kotačem teretnog automobila preko bicikla.

Vozačica bicikla je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje će se nakon kvalifikacija ozljeda karakterizirati događaj.

 

         Izbjegavao biciklistu i izazvao direktan sudar

 

U nedjelju, 30. rujna oko 17 sati na kolniku županijske ceste broj 2055, između Vularije i Orehovice, vozač osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, 35-godišnjak s područja općine Orehovica, upravljajući kada je u krvi imao prisutno 0,68 grama po kilogramu alkohola, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama ceste i gustoći prometa, zbog čega je u zavoju nailaskom na vozača bicikla 80-godišnjaka s područja općine Orehovica, koji je upravljao ispred u istom smjeru u kočenju izgubio nadzor nad upravljanjem i vozilom u cijelosti prešao na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je vozilom udario u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 60-godišnjak sa šireg područja općine Orehovica.

Uslijed sudara prvi osobni automobil  je u zanošenju sišao izvan kolnika, dok se drugi osobni automobil prevrnuo na bočnu stranu izvan kolnika.

Zbog obavljanja očevida u vremenu od 17,45 sati do 18,25 sati kolnik županijske ceste 2055 bio je zatvoren za promet te se isti odvijao obilazno.

Vozilom hitne pomoći u Županijsku bolnicu Čakovec prevezeni su 60-godišnji vozač, putnica iz njegovog automobila 55-godišnjakinja sa šireg područja općine Orehovica i maloljetna putnica iz prvog osobnog automobila. Putnici su lakše ozlijeđeni, dok će se ozljede za vozača naknadno karakterizirati nakon čega će se okvalificirati događaj.

NEOVLAŠTENO PUCANJE IZ VATRENOG ORUŽJA

REMEĆENJE JAVNOG REDA I MIRA

 

           Pucali iz vatrenog oružja  

 

U petak, 28. rujna u večernjim satima u Piškorovcu, na dvorištu kuće je 27-godišnjak je iz vatrenog oružja u zrak ispalio nekoliko hitaca. Vlasnik kuće ga je upozorio da ne puca da bi ga potom fizički napali 27 i 26-godišnjaci te je vlasnik kuće lakše ozlijeđen. Nakon napada su se 27 i 26-godišnjaci udaljili u nepoznatom pravcu.

Pregledom mjesta događaja pronađene su dvije čahure streljiva.

U tijeku su kriminalistička istraživanja.

 

 

INFORMACIJE

 

       

            1) Prometne nesreće tijekom vikenda

 

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno devet prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s poginulom osobom, (u kojoj je smrtno stradao putnik na četverociklu 39-godišnjak s područja općine Selnica koja se dogodila u Zaveščaku u subotu 29. rujna 20 sati te u Donjem Vidovcu, Glavnoj ulici, gdje je smrtno stradao 55-godišnjak s područja općine Donji Vidovec, koji se nalazio na kolniku pored bicikla), dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, koja se dogodila na državnoj cesti između Štefanca i Čakovca u kojoj je vozač osobnog automobila 24-godišnjak s područja općine Pribislavec zadobio lake tjelesne ozljede te na cesti između Vularije i Orehovice u kojoj su putnice iz osobnog automobila maloljetnica i 55-godišnjakinja zadobile lake tjelesne ozlijede te pet prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 

 • nepropisna i neprilagođena brzina, tri prometne nesreće
 • nepropisno pretjecanje i obilaženje, dvije prometne nesreće,
 • vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća,
 • ostale greške, devet prometnih nesreća.

 

 

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod četiri vozača, a najveća koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila 56-godišnjaka s područja općine Strahoninec u koncentraciji od 1,47 grama po kilogramu, u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u Dunjkovcu u petak, 28. rujna oko 20 sati.

 

 

 

 

2) Provedena akcija „Alkohol“

 

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su tijekom noći s 29. na 30. rujna od 23 do 5 sati proveli akciju „Alkohol“.

Tijekom operativne akcije utvrđeno je ukupno 12 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 

 • šest prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

 

 • od 0,00 do 0,50 g/kg – jedan prekršaj;
 • od 0,50 do 1,00 g/kg – dva prekršaja;
 • iznad 1,50 g/kg – dva prekršaja;
 • iznad 1,50 g/kg kod vozača bicikla – jedan prekršaj;

 

 • prekršaja nepropisnog korištenja svjetala u prometu;
 • prekršaj upravljanja vozilima za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta;
 • četiri ostalih prekršaja.

 

 

Najveća koncentracija alkohola u krvi (2,53 g/kg) utvrđena je u nedjelju, 30. rujna 3,30 sati u Pretetincu, kod 50-godišnjeg vozača bicikla sa šireg područja općine Nedelišće.

 

U vrijeme provođenja akcije zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom i to u nedjelju, 30. rujna oko 2,45 sati u Donjem Vidovcu, na kolniku Glavne ulice  u kojoj su sudjelovali 40-godišnja vozačica osobnog automobila i 55-godišnji pješak koji je od zadobivenih ozljeda preminuo.

 

DOPUNA PRIOPĆENJA ZA MEDIJE

 

Za dane vikenda, 28., 29. i 30. rujna 2018. godine

 

STANJE SIGURNOSTI U CESTOVNOM PROMETU

 

Tijekom 2018. godine, a posebice u zadnjih nekoliko dana, došlo je do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Međimurske županije.

Bilježimo, na žalost, osam smrtno stradalih osoba dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno pet smrtno stradalih osoba što je povećanje za 60%. Iza nas je crni vikend gdje su na cestama Međimurske županije smrtno stradale dvije osobe.

Uz uzastopna upozorenja i provođenje niza preventivnih akcija negativan trend najtežih prometnih nesreća i nadalje raste.

Tako se u tjednu iza nas dogodilo 14 prometnih nesreća od čega dvije prometne nesreće sa poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale te tri prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama. U navedenim prometnim nesrećama sedam osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede. U devet prometnih nesreća nastupila je materijalna šteta.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća utvrđen je kod šest sudionika prometnih nesreća, dok je najveća koncentracija od 1,47 grama po kilogramu utvrđena u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom u Dunjkovcu kod vozača osobnog automobila.

Kako su brzina te alkohol i nadalje glavni uzročnici najtežih prometnih nesreća, a u osam prometnih nesreća s poginulim osobama u šest je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a vrlo često je alkohol bio povezan sa brzinom kao greškom nastanka spomenutih prometnih nesreća stoga će Policijska uprava međimurska u cilju zaustavljanja ovog nepovoljnog trenda, svakodnevno provoditi represivne aktivnosti i oštricu ciljano usmjeriti prema vozačima koji grubo i bezobzirno čine prometne prekršaje.

 Ovim aktivnostima priključiti će se i policijski službenici susjednih policijskih uprava sa vozilima „presretač“ te Mobilna jedinica  prometne policije.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, da nikako ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol, da poštuju ograničenja brzine, a vozači bicikla i pješaci da koriste reflektirajući prsluk u uvjetima smanjene vidljivosti.

 

PU MEĐIMURSKA

           

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *