PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 15., 16. i 17. lipnja 2018. godine

 

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je pet krađa od kojih jedna gdje je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna i četiri teške krađe, od čega izdvajamo:

 

TEŠKE KRAĐE

 

1) U petak, 15. lipnja u jutarnjim satima u Mačkovcu, Ulici bana Josipa Jelačića, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao razni nakit, vrijednosti više tisuća kuna.

 

2) U petak, 15. lipnja u popodnevnim satima u Mihovljanu, Ulici sv. Mihovila, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao raznu odjeću vrijednosti više tisuća kuna. Potom je provalio u susjednu kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao nakit, vrijednosti više stotina kuna.

 

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

KRAĐA

 

U nedjelju, 17. lipnja u ranim jutarnjim satima, u Čakovcu, Ulici Katarine Zrinski, nepoznati počinitelj je iz dvorišta stambene zgrade ukrao osobni automobil marke „Opel Astra“, čakovečkih registarskih oznaka.

Naime, pomoću originalnog ključa koje je pronašao u otključanom vozilu, upalio je automobil te se njime odvezao u nepoznatom smjeru.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

Savjeti i upozorenja građanima – kako se zaštiti od krađe vozila 

 

  • zaključavajte sva vrata i prozore na automobilu kad ga napuštate pa bilo to i na kratko vrijeme,
  • ne ostavljajte vrijedne predmete u vozilu, kao što su torbice, novčanici, aktovke, prijenosna računala, mobitele, fotoaparate, navigaciju, te ih ne pospremajte u prtljažnik vozila – možda potencijalni počinitelj promatra vašu radnju;
  • zatvarajte i zaključavajte krovne prozore,
  • ne ostavljajte vozilo na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora, uvijek birajte sigurna parkirališta koja su dobro osvijetljena i frekventna,
  • ugradite alarmni uređaj ukoliko imate mogućnosti, isti će u većini slučajeva odvratiti počinitelja u namjeri,
  • u slučaju nestanka ili uočenog oštećenja brave ili razbijenog prozora ili drugog oštećenja na vozilu odmah obavijestite policiju na broj 192.

 

 

NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU

 

U petak, 15. lipnja oko 16 sati u Kuršancu, dvojica policijskih službenika postupali su po dojavi o nasilju u obitelji. Prilikom privođenja na kriminalističko istraživanje 22-godišnjak pod utjecajem alkohola u količini od 0,94 grama po kilogramu, rukom je udario jednog od policijskih službenika te mu prijetio smrću.

Napadača su svladali policijski službenici te uz primjenu sredstava prisile uhitili i priveli u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.

U događaju su oboje policijskih službenika i počinitelj lakše ozlijeđeni.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnjak počinio kaznena djela napad na službenu osobu i prijetnja te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

U subotu, 16. lipnja  sudac istrage Županijskog suda u Varaždinu nakon saslušanja odredio mu je istražni zatvor.

Ujedno, protiv 22-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Čakovcu zbog počinjenja prekršaja obiteljskog nasilja.

 

 

NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE

 

U nedjelju, 17. lipnja oko 2 sata u Nedelišću, Ulici maršala Tita, prilikom nadzora prometa zaustavljen je 29-godišnji pješak. Prilikom policijskog postupanja dragovoljno je predao PVC smotuljak u kojem se nalazila zelena biljna materija nalik na opojnu drogu marihuanu te nekoliko tableta za koje nije imao liječnički dokumentaciju a koje se nalaze na popisu droga.

Vaganjem je utvrđeno da se radi o 0,7 grama biljne materije i 1,7 grama tableta.    Protiv 29-godišnjaka nadležnom prekršajnom sudu podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

 

 

INFORMACIJA

 

      Prometne nesreće tijekom vikenda

 

            Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno šest prometnih nesreća, od čega jedna s ozlijeđenom osobom i pet s nastalom materijalnom štetom.

 

U prometnoj nesreći s ozlijeđenom osobom lakše je ozlijeđen maloljetni putnik na motociklu.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepropisna i neprilagođena brzina – dvije prometne nesreće,
  • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća,
  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – dvije prometne nesreće,
  • ostale greške – jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod trojice vozača.

Najveća, u količini od 1,86 grama po kilogramu izmjerena je kod 40-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom, koja se dogodila u subotu, 16. lipnja oko 13.20 sati na kolniku državne ceste između Svetog Jurja u Trnju i Hodošana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *