PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

 

Za četvrtak, 17. svibnja 2018. godine.

PROTUZAKONITO ULAŽENJE, KRETANJE I BORAVAK U REPUBLICI HRVATSKOJ

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 24-godišnjak s područja Republike Srbije počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma.

Naime, policijski službenici Policijske postaje Štrigova su u četvrtak, 17. svibnja u jutarnjim satima na cesti u šumskom predjelu zvanom “Šuma zelena“, u neposrednoj blizini državne granice, zatekli osobni automobil srpskih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 24-godišnjak, koji je za određeni novčani iznos pokušao omogućiti nezakoniti prelazak državne granice petorici državljana Pakistana.

Vozač i stranci su dovedeni u prostorije Policijske uprave međimurske.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja državljani Pakistana su prepraćeni u Policijsku postaju Tovarnik poradi poduzimanja mjera povratka, dok je osumnjičeni 24-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

 

 

INFORMACIJA

 

            Polaganje vozačke dozvole za bicikl

 

Zakon o sigurnosti prometa na cestama govori da dijete do 14. godine na cesti ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina, a to znači da su do sada, prema Zakonu, sva djeca u Republici Hrvatskoj mlađa od 14 godina bez položenog biciklističkog vozačkog ispita dok su se vozili biciklom po cesti, bez pratnje, bila u prekršaju.

 

 

Obuka za mlade bicikliste sastoji se od  prvog modula koji traje osam sati, te drugog modula koji traje sedam sati, finalni 16. sat je ispit koji se sastoji od dva dijela. Prvi dio pisana je provjera znanja na računalima u učionici, dok je drugi dio ispita vožnja bicikla na posebno izrađenom poligonu. Ispit provodi zaposlenik HAK-a ili autokluba i policijski službenik, a nazočan je i učitelj. Kada učenik položi teoretski dio ide na praktični dio vožnje bicikla na poligonu. Ukoliko učenik se položi teoriju, a ne uspiju završiti praktični dio, moći će se ponovo prijaviti na praktični dio ispita u prvom sljedećem terminu.

 

Za polaganje ispita predviđena su dva ispitna ciklusa, proljetni u svibnju i lipnju te jesenski tijekom rujna i listopada.

 

Na području Međimurske županije u prvom ispitnom ciklusu prijavilo se 13 škola s 300-njak učenika. Za sada su ispiti provedeni u Osnovnoj školi Štrigova, Hodošan i u III. osnovnoj školi Čakovec, dok će se ispiti u ostalim školama provoditi sve do 15. lipnja ove godine kada završava i prvi ciklus.

Svi učenici koji uspješno završe obuku dobivaju Potvrdu kojom će moći samostalno sudjelovati u prometu ili se s prijateljima nakon škole voziti na biciklima, a da nisu u prekršaju.

 

I za kraj važno je ponoviti kako se u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama definira ponašanje sudionika u prometu kada je riječ o biciklistima:

  • vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika,
  • ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga,
  • zaštitnu kacigu, tijekom vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina,
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

 

 

DOPUNA INFORMACIJE ZA TEŠKU KRAĐU

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 19, 20 i 24-godišnjaci s područja općine Pribislavec počinili kazneno djelo teške krađe.

Naime, 5. svibnja u popodnevnim satima u Čakovcu, Ulici  kralja Tomislava iz garaže ukrali su više komada produžnih kablova.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Dio kablova je oduzet i vraćen vlasniku.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

 

 

OBAVIJEST

 

  • Policijski službenici biciklima odvozili put dug 180 km

 

Proteklog tjedna, šestero policijskih službenika Policijske postaje Mursko Središće te troje policijskih službenika Postaje mejne policije Petišovci iz Republike Slovenije, biciklima su krenuli iz mađarskog grada Kestela smještenog na obali Blatnog jezera (Balatona) na put dug 180 kilometara.

Više na poveznici / linku http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=282501

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *