PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za utorak, 10. travnja 2018. godine.

KRAĐA

Tijekom noći s 9. na 10. travnja (s ponedjeljka na utorak), u Nedelišću, u Ulici Žarkovice, nepoznati počinitelj je kroz otključana vrata ušao u obiteljsku kuću odakle je ukrao novčanik s novcem, osobnim dokumentima i bankovnom karticom.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna, dok će se protiv počinitelja podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Na temelju dosadašnjih iskustava te u cilju prevencije ovakvih kaznenih djela savjetujemo građanima da i sami poduzmu određene mjere samozaštite:

 • uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i u kratkom vremenu odnose novac, zlatni nakit ili vrjedniju tehničku robu.
 • nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka,
 • u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.
 • na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično, pa ugradite dodatnu zaštitu,
 • postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem,
 • ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično, lopovi znaju da ondje treba tražiti
 • nemojte razglasiti “na sva zvona” da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu,
 • imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.
 • kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi,
 • ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama, budite sumnjičavi jer provalnici u većini slučajeva krađa prethodno provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa,
 • ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove ili tvrtke koju zastupaju (električari, serviseri, instalateri Interneta i slično),
 • neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici zato zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila,
 • prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma ili poslovnog prostora, ne dvojite, ODMAH prijavite policiji na broj 192.

Nadamo se da će ove mjere pridonijeti većoj sigurnosti Vašeg doma.

 

OBAVIJEST

1)            Provedena akcija ” Moj prijatelj policajac i ja u prometu“

Tijekom ožujka i travnja ove godine policijski službenici Policijske uprave međimurske u 53 dječja vrtića diljem Međimurske županije proveli su aktivnosti iz tradicionalne preventivne akcije „Moj prijatelj policajac i ja u prometu“.

Više na poveznici / linku http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=280012 .

2)            Obavijest o privremenim regulacijama u Pribislavcu i Čakovcu

Više na poveznici / linku http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=280015

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *