PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za utorak, 27. ožujka 2018. godine.

 

RAZBOJNIŠTVO

 

U ponedjeljak, 26. ožujka oko 19.30 sati, u Murskom Središću, Ulici Sitnice, sumnja se da je 22-godišnjak s područja grada Murskog Središća nad maloljetnikom s područja Međimurske županije počinio kazneno djelo razbojništvo.

Naime, 22-godišnjak je fizički napao maloljetnika i ukrao mu novac u iznosu od više desetaka kuna iz džepa trenirke.

Protiv 22-godišnjaka podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

PROMETNA NESREĆA

 

U protekla 24-sata na području Međimurske županije evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega dvije s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije lakše i jedna osoba teško ozlijeđena te pet s nastalom materijalnom štetom, od čega izdvajamo:

 

U utorak 27. ožujka oko 9.45 sati u Pribislavcu, na kolniku Ulice dr. Ante Starčevića, dogodila se prometna nesreća u kojoj se vozačica osobnog automobila austrijskih nacionalnih oznaka, 51-godišnja državljanka Republike Austrije, uključivala u promet s prilazne ceste na kolnik Ulice dr. Ante Starčevića, a da nije propustila sva vozila koja se kreću tom cestom. Zbog toga je vozilom udarila u osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, s kojim je kolnikom Ulice dr. Ante Starčevića upravljala 56-godišnjakinja s područja općine Pribislavec. Uslijed udara osobni automobil austrijskih nacionalnih oznaka odbačen je izvan kolnika gdje je udario u drveno betonsku ogradu kuće, dok je osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka odbačen izvan kolnika u desno, gdje je udario u prometne znakove.

Vozačica, 51-godišnjakinja je vozilom hitne medicinske pomoći prevezena u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena.

O prometnoj nesreći podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

Nastupanjem povoljnih vremenskih uvjeta na prometnicima Međimurske županije očekuje se povećan broj vozila i sudionika u prometu.

            Ovom prilikom upućujemo apel vozačima da poštuju prometne propise, radi vlastite i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

 

 

OBAVIJEST

 

 • Trenažna vožnja policijskih službenika – prometnih motociklista

 

Danas (utorak, 27. ožujka), deset policijskih službenika – prometnih motociklista policijskih postaja Policijske uprave međimurske, kao i ranijih godina, na prometnom vježbalištu i na prometnicama Međimurske županije odradili su obuku i trenažnu vožnju službenim motociklima.

Više na poveznici / linku  http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=279229 .

 • „Dan akcije protiv prometa“

 

Dan akcije protiv prometa obilježava se 27. ožujka od 1996. godine, kada je udruga za zaštitu okoliša ASEED Europe iz Nizozemske upozorila na problem povećanog prometa u svijetu koji pridonosi globalnom zatopljenju. Od tada se svake godine na taj dan organiziraju akcije protiv loše i neodržive prometne politike na lokalnoj i na globalnoj razini, čime se ujedno i građane potiče na korištenje javnog prijevoza, kao i ostalih alternativnih sredstava prijevoza.

Više na poveznici / linku  http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=279220 .

 

 

INFORMACIJA

 

            Savjeti sudionicima u prometu uoči i tijekom uskršnjih blagdana

 

Pred nama su uskrsni blagdani. Svake godine uoči i tijekom tih dana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na našim prometnicama i graničnim prijelazima zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, ali i tranzita prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju. Uslijed povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te broj osoba stradalih u njima, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise. Iz tih razloga policija će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzimati niz preventivno-represivnih aktivnosti.

 

Činjenica je kako su aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica te da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Iz tih razloga upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa i savjetujemo im da:

 • na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,
 • prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme,

 

 • prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,
 • vežu se sigurnosnim pojasom,
 • pobrinu se za primjeren smještaj djece u vozilu,
 • brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,
 • poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom),
 • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 • pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put,
 • za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

 

Ujedno, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi u petak, 30. ožujka u poslijepodnevnim i večernjim satima, u subotu, 31. ožujka u jutarnjim satima, te u ponedjeljak, 2. travnja u poslijepodnevnim i večernjim satima, posebice graničnim prijelazima, središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama.

 

Naposljetku, savjetujemo građanima da prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i druge slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi postali žrtve provalnika.

 

Sretan Uskrs te mirne i sigurne blagdane želi vam

 Policijska uprava međimurska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *