PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za utorak, 9. svibnja 2017. godine

 

TEŠKA KRAĐA

 

Jučer, 9. svibnja u prijepodnevnim satima u Belici, Ulici braće Radić, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 41-godišnjakinje, odakle je ukrao razni nakit. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

KRAĐA

 

Jučer, 9. svibnja u Čakovcu, iz haustora stambene zgrade u Ulici Ruđera Boškovića, nepoznati počinitelj ukrao je zaključani ženski bicikl i time 57-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

DRAGOVOLJNA PREDAJA EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA, ORUŽJA I STRELJIVA – „MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“

 

Tijekom jučerašnjeg dana (9. svibnja) građanin koji želi ostati anoniman, policijskom službeniku policijski službenik protueksplozijske zaštite, dragovoljno je predao automatsku pušku, 812 komada streljiva raznog kalibra, jedno topničko streljivo kalibra 20 milimetara i pet spremnika za automatsku pušku.

Predano oružje i streljivo pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske do odluke o njegovom uništenju.

Napomena: fotografije predanog oružja i streljiva možete preuzeti na internetskim stranicama PU međimurske

 

Ova dragovoljna predaja, svakako je dobra prilika da sve naše građane upozorimo na ciljeve nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

 

Najučinkovitiju kampanju u prikupljanju oružja u povijesti UN-a (podaci UNDP-a), Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s partnerima provodi još od 2007. godine. Temeljem odredbi Zakona o oružju, kampanja omogućuje građanima Republike Hrvatske dragovoljnu i vremenski neograničenu predaju eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva.

Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A (zabranjeno oružje), kao što je to automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektil s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i dr.

Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Protiv građana koji prijave i predaju oružje nadležnom tijelu radi predaje NEĆE se pokretani prekršajni niti kazneni postupak.

 

U proteklih pet godina (od 1.1.2012. do 31.12.2016.) na području Međimurske županije provođenjem aktivnosti iz kampanje „Manje oružja, manje tragedija” građani su između ostalog dragovoljno predali i 6,65 kilograma raznog eksploziva, pet mina, 65 ručnih bombi, 12 pušaka (automatske, poluautomatske i repetirajuće), 11 pištolja i revolvera, 12 komada topničkog streljiva, 15.944 komada streljiva za dugo oružje i 3.478 komada streljiva za kratko oružje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *