PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za protekli vikend 5., 6. i 7. svibnja 2017. godine

 

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE

 

Proteklog vikenda na području PU međimurske evidentirane su četiri krađe i četiri teške krađe.

Izdvajamo tešku krađu koja se dogodila u noći sa 6. na 7. svibnja u Murskom Središću. Nepoznati počinitelj na Trgu bana Josipa Jelačića provalio je u prostorije teniskog kluba, odakle je ukrao nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

NEOVLAŠTENA PROIZVODNJA I PROMET TVARI ZABRANJENIH U SPORTU

 

U petak, 5. svibnja u 21 sat i 39 minuta na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Goričan (stari granični prijelaz), policijski službenici Policijske postaje Prelog pronašli su anaboličke steroide.

Prilikom granične kontrole na ulazu u Republiku Hrvatsku, kod 19-godišnjeg mađarskog državljana, koji je upravljao Citroen Xsarom, mađarskih registarskih oznaka, pronađeno je 26 tableta Danabola (tablete plave boje, izrađene u obliku srca). Radi se o sredstvima čija je primjena zabranjena u sportu, a njihovo posjedovanje kažnjivo je sukladno odredbama Kaznenog zakona.

Policijski službenici uz izdavanje potvrde privremeno su oduzeli tablete, dok su mađarskog državljana uhitili. U subotu, 6. svibnja u jutarnjim satima uhićenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu“, predan pritvorskom nadzorniku PU međimurske. Nakon provedene dokazne radnje, prvog ispitivanja osumnjičenika, mađarski državljanin pušten je na slobodu.

 

 

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno deset prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je teške ozljede zadobio 20-godišnji vozač osobnog automobila, dok su lakše ozlijeđeni 30-godišnji vozač osobnog automobila, te dvije putnice iz osobnih automobila, rođene 1988. i 1998. U preostalih sedam nesreća nastala je materijalna šteta na vozilima.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, četiri prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, četiri prometne nesreće.

 

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod dvoje vozača osobnih automobila, dok je najveća koncentracija od 1,32 promila izmjerena kod 37-godišnjeg vozača, koji je skrivio prometnu nesreću u petak, 5. svibnja nešto poslije 22 sata u Čakovcu, Zrinsko Frankopanskoj ulici.

 

IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU

 

U petak, 5. svibnja petnaestak minuta nakon 22 sata na nadvožnjaku u Čakovcu, Zrinsko Frankopanskoj ulici dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 20-godišnji vozač Smarta.

Upravljajući pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,32 promila, 37-godišnji vozač BMW-a X6, čakovečkih registarskih oznaka, u desnom zavoju djelomično je prešao na suprotnu prometnu traku, gdje prednjim dijelom vozila udario u prednju bočnu stranu Smarta, čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 20-godišnji vozač. Uslijed siline udara došlo je do prevrtanja BMW-a na lijevu bočnu stranu, dok je Smart odbačen u metalnu zaštitnu ogradu.

Vozilom hitne medicinske pomoći 20-godišnji vozač prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen, zbog čega je zadržan na liječenju.

Zbog obavljanja očevida dionica državne ceste broj 209, na kojoj se dogodila prometna nesreća, bila je zatvorena za sav promet, te se odvijao obilaznim pravcima

Protiv 37-godišnjeg vozača zbog izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

U subotu, 6. svibnja oko 8 sati u Malom Mihaljevcu, Ulici Rade Končara, prilikom zemljanih radova u dvorištu obiteljske kuće, 28-godišnji vlasnik pronašao je topničku granatu, kalibra 40 milimetara zaostalu iz Drugog svjetskog rata.

Na mjesto pronalaska neeksplodiranog eksplozivnog sredstva upućen je policijski službenik protueksplozijske zaštite, koji je na siguran način uklonio granatu.

 

Upozoravamo građane ako pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva da budu iznimno oprezni, te da ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

 

 

Ujedno, podsjećamo sve naše građane kako još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz Drugog svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u jezerima, rijekama, te prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ako pronađete takva sredstva, nemojte ih dirati, niti donositi u policijsku postaju, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome odmah obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

 

Glasnogovornik PU MEĐIMURSKE

    Radovan Gačal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *