PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, od 22. do 24. prosinca te ponedjeljak i utorak, 25. i 26. prosinca 2017. godine.

 

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

            Tijekom proteklog vikenda (od 22. do 24. prosinca), na području Policijske uprave međimurske evidentirano je ukupno 20 krađa od čega 18 krađa u kojima je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna, te četiri teške krađe.

 

Izdvajamo:

 

TEŠKA KRAĐA

 

1) U nedjelju, 24. prosinca u večernjim satima u Donjem Mihaljevcu, Čakovečkoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje je ispremetao stvari i ukrao  razni nakit  te novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

2) U ponedjeljak, 25. prosinca oko 22 sata u Držimurcu nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu mješovitom robom gdje su ga zatekli policijski službenici Policijske postaje Prelog te uhitili.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je kazneno djelo počinio 27-godišnjak sa šireg područja općine Mala Subotica.

Materijalna šteta utvrditi će se naknadno.

U utorak, 26. prosinca, 27-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske  uprave međimurske.

 

KRAĐA

Između 25. studenoga i 22. prosinca ove godine u šumskom predjelu zvanom „Inkejevica“, u blizini Sivice, nepoznati počinitelj porušio je i ukrao nekoliko desetaka komada stabla, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

Upućujemo apel vlasnicima da češće obilaze svoje šume, kako bi zajedničkim naporima spriječili šumske krađe. Svakako, molimo građane da šumske krađe prijavljuju odmah po saznanju jer tada postoji veća mogućnost da će se prikupiti korisni tragovi i saznanja za otkrivanje počinitelja. 

 

 

RAZBOJNIŠTVO

 

U subotu, 23. prosinca u popodnevnim satima u Murskom Središću, Ulici Sitnice, u dvorištu obiteljske kuće nepoznati počinitelji fizički su napali 60-godišnjaka,  izudaravši ga rukama i nogama po tijelu. Potom mu je jedan od počinitelja iz džepa jakne ukrao novčanik u kojem se nalazili osobni dokumenti, bankovne kartice i novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

U događaju je 60-godišnjak zadobio lake tjelesne ozlijede.

Za počiniteljima policija intenzivno traga, te moli građane ukoliko raspolažu s korisnim informacijama o ovom kaznenom djelu da se jave na broj telefona 192, e-mailom na adresu medjimurska@policija.hr, putem besplatne mobilne aplikacije policije ili u najbližu policijsku postaju.

Napominjemo da sve korisne informacije građani mogu dostaviti anonimno.

 

 

NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE

 

U utorak, 26. prosinca u ranim jutarnjim satima u Donjem Kraljevcu, Kolodvorskoj ulici, policijski službenici Interventne jedinice policije prilikom provjere identiteta zatekli su jednu osobu u neovlaštenom posjedovanju droge.

Zatečeni 18-godišnjak s područja općine Kotoriba posjedovao je PVC vrećicu sa sadržajem droge marihuane težine 8 grama.

Droga je oduzeta, te će se protiv 18-godišnjaka zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga podnijeti optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu.

 

 

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno 15 prometnih nesreća, od čega šest s ozlijeđenim osobama i devet s nastalom materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama lakše su ozlijeđeni 31-godišnji vozač osobnog automobila, putnici u osobnim automobilima (maloljetnik i 21-godišnjak) te maloljetni vozač bicikla.

U dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u Maloj Subotici (22. prosinca oko 19.50 sati) i na državnoj cesti između Pušćina i Gornjeg Kuršanca (23. prosinca oko 1.10 sati), u kojima je sudjelovalo devet osoba, ozljede će biti naknadno okvalificirane.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • nepropisna i neprilagođena brzina – sedam prometnih nesreća,
  • nepoštivanje prednosti – tri prometne nesreće,
  • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća,
  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – tri prometne nesreće,
  • nalet na životinju – jedna prometna nesreća.

 

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod pet vozača osobnih automobila, a najviša u koncentraciji od 1,72 promila izmjerena je kod 36-godišnjeg vozača, sudionika prometne nesreće s ozlijeđenim osobama koja se dogodila u subotu, 23. prosinca oko 14,45 sati na kolniku lokalne ceste između Trnovca i Macinca.

 

 

INFORMACIJA

 

            U četvrtak, 28. prosinca od 11 do 14 sata policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec provest će operativnu akciju „Sigurnosni pojas i mobitel“.

 

Ova akcija biti će usmjerena na suzbijanje prekršaja nekorištenja, odnosno nepropisnog korištenja sigurnosnog pojasa na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilu, nekorištenja posebnih sigurnosnih sjedalica/postolja za prijevoz djece, korištenje mobitela i drugih uređaja na način koji umanjuju mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te nadzor grubog kršenja prometne discipline i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetiti će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

 

PUM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *