PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 30. lipnja. te 1. i 2. srpnja 2017. godine

NAPAD NA SLUŽBENU OSOBU / PRISILA PREMA SLUŽBENOJ OSOBI

 

U subotu, 1. srpnja oko 22 sata i 40 minuta u Podbrestu, Kalničkoj ulici, 61-godišnjak pod utjecajem alkohola (1,65 promila) narušavano je javni red i mir puštanjem glasne muzike. Dolaskom policijskih službenika Policijske postaje Prelog upozoren je da prekine s narušavanjem, nakon čega je s nožem i motikom u ruci počeo prijeteći mahati prema policijskim službenicima. Pošto se oglušio na izdana upozorenja, a potom i naredbe da prekine s nasilnim ponašanjem, osumnjičeni je motikom zamahnuo prema jednom od policajaca. Uz primjenu sredstva prisile napadač je svladan, a potom i uhićen. Prilikom pokušaja smještaja uhićenika u službeno vozilo dvoje maloljetnih ukućana i 51-godišnjakinja blokirali su dvorišna vrata i tako sprječavali policijske službenike u privođenju uhićenika.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 61-godišnjak počinio kazneno djelo napada na službenu te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku PU međimurske, Ujedno, zbog počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira Prekršajnom sudu u Čakovcu protiv okrivljenika podnijet će se optužni prijedlog.

Prema dvoje maloljetnih i protiv 51-godišnje osumnjičenice podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku zbog počinjenja kaznenog djela „prisila prema službenoj osobi“.

U događaju nitko od sudionika nije ozlijeđen, dok su nož i motiku policijski službenici privremeno oduzeli.

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Proteklog vikenda na području PU međimurske evidentirano je sedam krađa i četiri teške krađe, od kojih izdvajamo dvije teške krađe i jednu krađu.

  • Između 28. lipnja i 1. srpnja u Frkanovcu, nepoznati počinitelj provalio je u vikendicu, vlasništvo 56-godišnjaka, odakle je ukrao stotinjak litara rakije i dvadesetak litara jabučnog vina te termostat za mjerenje temperature i vlage.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

 

 

  • U nedjelju, 2. srpnja između 8 i 17 sati u Novom Selu na Dravi, Prvomajskoj ulici, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću, vlasništvo 59-godišnjakinje, odakle je ukrao više tisuća kuna.
  • U subotu, 1. srpnja oko 21 sat i 30 minuta u Čakovcu, na parkiralištu ispred trgovačkog centra u Obrtničkoj ulici, nepoznati počinitelj je ukrao je dvije dizajnerske stolice koje su djelatnici ostavili pored kombija, a prethodno su ih iznijeli iz poslovnog objekta prilikom demontaže namještaja. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

 

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetniku.

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno deset prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je teško ozlijeđen 17-godišnji motociklist, dok je lakše ozlijeđeno dvoje vozača osobnih automobila lakše ozlijeđeni (82-godišnjakinja i 63-godišnjak) i 22-godišnja putnica iz osobnog automobila. U preostalih sedam nesreća nastala je materijalna šteta.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, četiri prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti, dvije prometne nesreće,

– nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, tri prometne nesreće.

 

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenutih prometnih nesreća utvrđena je kod trojice vozača, a najveća od 2,59 promila izmjerena je 63-godišnjeg vozača osobnog automobila.

 

PROMETNA NESREĆA

 

U subotu, 1. srpnja nešto prije 11 sati u Prekopi kod kbr. 2 A, dogodila se prometna nesreća u kojoj je 17-godišnji motociklist zadobio teške ozljede opasne po život.

Upravljajući, Yamahom, čakovečkih registracija, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje tom kategorijom motornih vozila, zbog neprilagođene brzine u dvostrukom zavoju izgubio nadzor nad upravljanjem te sišao izvan kolnika, gdje je motocikl udario u dvorišnu ogradu, dok je vozač nakon pada udario u ukrasno drvo. Ozlijeđeni motociklist vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je zadobio teške ozlijede opasne po život zbog čega je zadržan na liječenju.

O prometnoj nesreći dostavit će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

Napomena: fotografiju nesreće dostavljamo u privitku priopćenja

 

INFORMACIJA

 

Poziv izlagačima za sudjelovanje na Sajmu sigurnosti i prevencije 2017.

 

I ove godine Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca organizira Sajam sigurnosti i prevencije. Sajam će se održati u petak, 22. rujna od 9 do 16 sati u samom centru Čakovca.

 

Stoga, upućujemo poziv svim zainteresiranim izlagačima, našim dosadašnjim i budućim partnerima, koji se u svom djelokrugu rada bave sigurnošću i prevencijom, a zajednički nam je cilj suzbijanje svih oblika nedopuštenih ponašanja, da na vrijeme rezerviraju svoje izlagačko mjesto. Napominjemo da su sudionici sajma oslobođeni plaća kotizacije.

Svoje zahtjeve za sudjelovanjem mogu uputiti na e-poštu PU međimurske, medjimurska@policija.hr.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *