PRIOPĆENJE PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 23., 24. i 25. lipnja 2017. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je šest krađa i četiri teške krađe, od kojih izdvajamo tešku krađu koja se dogodila u noći s 21. na 22. lipnja u Vukanovcu. Nepoznati počinitelj provalio je u gospodarski objekt izgrađen u sklopu obiteljske kuće, odakle je ukrao motorne pile i time 44-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

Ujedno, izdvajamo i krađu koja se dogodila u petak, 23. lipnja u Nedelišću.

U prijepodnevnim satima u Uskoj ulici, nepoznata počiniteljica lažno se predstavila  84-godišnjakinji, kao medicinska djelatnica te pritom ponudila besplatnu masažu uz prodaju raznih lijekova, a sve s namjerom kako bi ušla u njenu kuću. Nakon toga, iskoristivši odlazak vlasnice u drugu prostoriju, ukrala je nekoliko tisuća kuna.

 

Ovaj oblik prijevara na kućnom pragu vrlo je čest. Stoga, upozoravamo naše građane da počinitelji ovih kaznenih djela iskorištavaju dob svojih žrtava te njihovu dobronamjernost i nepažnju. Savjetujemo osobama koje se brinu o starijima da ih upute u učestalost prijevara na kućnom pragu te ih upoznaju s preventivnim mjerama zaštite koje sami mogu poduzeti kako ne bi postali žrtve prevaranata. 

Pritom, neka ih upozore da ne puštaju u svoje kuće ili stanove nepoznate osobe koje se lažno predstavljaju kao razne službene osobe i pritom nude besplatne masaže, provjeravaju ispravnost novčanica i nakita, odnosno nude razne druge besplatne usluge.

 

 

 

 

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodilo se ukupno pet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su teško ozlijeđeni 30-godišnji vozač osobnog automobila, 29-godišnji motociklist te 21-godišnja putnica na motociklu, dok su lakše ozlijeđeni 49-godišnji vozač osobnog automobila i troje djece te dvije djevojke rođene 1994. i 1995., svi kao putnici u osobnim automobilima. U preostale dvije prometne nesreće nastala je materijalna šteta.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća,

– ostale greške, dvije prometne nesreće.

 

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom vikenda utvrđena je kod jednog vozača (0,66 promila).

 

PROMETNE NESREĆE

 

  • U subotu, 24. lipnja oko 20 sati i 50 minuta u Čakovcu, Zrinsko Frankopanskoj ulici dogodila  se  prometna  nesreća  u kojoj su   teško   ozlijeđeni   29-godišnji   motociklist  i 21-godišnja putnica na motociklu.

Upravljajući neregistriranim KTM-om, bez položenog vozačkog ispita za tu vrstu vozila, 29-godišnji motociklist nije se kretao sredinom obilježene prometne trake koja se proteže uz desni rub kolnika zbog čega je na ravnom dijelu ceste udario u betonski rubni kamen. Nakon toga došlo je do pada motocikliste i putnice na travnatu površinu. U klizanju i prevrtanju vozač je udario u metalni stup prometnog znaka. Vozilima hitne medicinske pomoći oboje su prevezeni u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da su teško ozlijeđeni zbog čega su zadržani na liječenju.

Protiv 29-godišnjeg motocikliste zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu nadležnom državnom odvjetniku dostavit će se kaznena prijava.

 

  • U nedjelju, 25. lipnja oko 18 sati na dionice državne ceste (D-20) između Preloga i Svetog Križa dogodila se prometna nesreća u kojoj je šest osoba ozlijeđeno.

Upravljajući Opel Corsom, čakovečkih registracija, 30-godišnji vozač obavljao je skretanje ulijevo na poljski put, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti na siguran način zbog čega je u bočni dio njegovog vozila udario Opel Astrom, čakovečkih registracija, 25-godišnji vozač, koji je u tom trenutku bio u punoj fazi pretjecanja. Nakon udara došlo je do zanošenja oba vozila i silaska s prometnice na poljoprivrednu površinu.

U Opel Corsi u trenutku nesreće prevozilo se šest osoba, jedna više nego je to upisano u prometnoj dozvoli te pritom troje djece nije bilo smješteno u sigurnosnoj sjedalici.

Vozač i putnici iz Corse vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je vozač teško ozlijeđen zbog čega je zadržan na liječenju, dok su putnici lakše ozlijeđeni. Iz Astre, vozač i četiri putnika, nisu ozlijeđeni.

O prometnoj nesreći nadležnom državnom odvjetniku dostavit će se izvješće, dok će se 30-godišnji vozač Corse prekršajno sankcionirati.

 

 

 

INFORMACIJA

 

Rezultati akcije “Alkohol i Brzina“

 

Policijski službenici svih policijskih postaja PU međimurske u subotu, 24. lipnja od 17 do 22 sata proveli su aktivnosti

iz akcije “Alkohol i Brzina“.

 

Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 20  prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– pet prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola,

– šest  prekršaja nepropisne brzine,

– dva prekršaja nepostupanja po znaku policijskog službenika,

– dva prekršaja neregistriranog vozila,

– prekršaj upravljanja prije stjecanja prava,

– prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te

– tri ostala prekršaja .

 

Najveća koncentracija alkohola u krvi od 1,93 promila utvrđena je u 19 sati i 10 minuta u Čakovcu, Mihovljanskoj ulici, kod 39-godišnjeg vozača neregistriranog osobnog automobila.

 

PU M

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *