PRIOPĆENJE POLICIJSKE UPRAVE MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 18., 19. i 20. siječnja 2019. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

            Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirane su dvije krađe, gdje je počinjena materijalna šteta manja od 1.000 kuna te jedna teška krađa, od čega izdvajamo:

TEŠKA KRAĐA

           Provalio u kuću

            Između, 12. i 19. siječnja, u Murskom Središću, Ulici Vladimira Nazora, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću, gdje je ispremetao stvari no nije ništa ukrao.

           Materijalna šteta će se procijeniti naknadno.

           Protiv nepoznatog počinitelja se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

TEŠKE TJELESNE OZLJEDE

           Međusobno se obračunavali dok je automobilom teže ozlijedio ženu

           Dovršenim kriminalističkim istraživanjima sumnja se da je 38-godišnjak s područja općine Pribislavec počinio kaznena djela Teške tjelesne ozljede.  

            Naime, 19. siječnja, u jutarnjim satima u Pušćinama, Ulici Vladimira Nazora, na dvorištu su 38-godišnjak i 24-godišnjakinja s područja općine Pribislavec, 41-godišnjak sa šireg područja općine Nedelišće te 38-godišnjak s područja grada Čakovca narušavali javni red i mir te su se međusobno verbalno i fizički sukobili uz uporabu sjekira i drvene palice.

           Nadalje, potom je 38-godišnjak s područja općine Pribislavec sjeo u automobil te u namjeri da udari 41-godišnjaka, nekoliko puta udario u dva parkirana vozila dok se 41-godišnjak izmicao. U zadnjem naletu je vozilom udario u 73-godišnjakinju sa šireg područja općine Nedelišće koja je došla na dvorište.

          U opisanom događaju 73-godišnjakinja je zadobila teške tjelesne ozljede, dok su 41, dva 38-godišnjaka i 24-godišnjakinja zadobili lake tjelesne ozljede.

          Protiv 38-godišnjaka su podnijete kaznene prijave zbog kaznenih djela Teška tjelesna ozljeda i Teška tjelesna ozljeda u pokušaju, nadležnom državnom odvjetniku te je 20. siječnja predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske. Nakon ispitivanja na državnom odvjetništvu doveden je sucu istrage koji mu je odredio istražni zatvor.

           Nadalje će se protiv 41, dva 38-godišnjaka i 24-godišnjakinje podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nadležnom općinskom sudu (prekršajnom odjelu).

NEPOŠTIVANJE SIGURNOSNIH MJERA

           Vozio pod zabranom

           U petak, 18. siječnja u 12 sati u Nedelišću, Čakovečkoj ulici, policijski službenici Ravnateljstva policije-mobilne jedinice prometne policije u nadzoru prometa zastavili su 48-godišnjaka sa šireg područja općine Nedelišće koji je upravljao osobnim automobilom u vrijeme pravomoćno izrečene sigurnosne mjere zabrane upravljanje motornim vozilom.

           Osoba je uhićena te je protiv njega podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela Neizvršavanje sudske odluke, nadležnom državnom odvjetniku.

DRAGOVOLJNA PREDAJA EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA, ORUŽJA I STRELJIVA

           Građani dragovoljno predali oružje i streljivo

           U petak, 18. siječnja, u jutarnjim satima u Kotoribi, Vrtnom naselju policijski službenici Policijske postaje Prelog su održali preventivnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ kada je više građana dragovoljno predala jedan plinski pištolj marke „Rohm“, 231 komad streljiva 7,62×39 mm, jedno streljivo 14,5 mm te 170 komada raznog pištoljskog streljiva do 14,5 mm.

           Također je u nedjelju, 20. siječnja, u Kuršancu, građanin je dragovoljno policijskim službenicima predao ručnu bombu M75.

           Svi predmeti su pohranjeni u prostorijama Policijske uprave međimurske.

INFORMACIJE

  1. Prometne nesreće tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se ukupno sedam prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

  • neprilagođena i nepropisna brzina, četiri prometne nesreće,
  • nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
  • nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,
  • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda utvrđena je kod dva vozača, a najveća koncentracija utvrđena je kod vozača osobnog automobila 35-godišnjaka s područja općine Selnica u koncentraciji od 3,08 g/kg u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 18. siječnja oko 22 sata na cesti između Donjeg Koncovčaka i Vrhovljana.

  • Oružje kategorije C mora se označiti

           Pozivaju se pravne osobe, obrti, udruge i građani da Ministarstvu unutarnjih poslova podnesu zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C koje služi za izvođenje glasnog pucanja.


          Stupanjem na snagu Pravilnika o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja, oružja iz kategorije C i naprava („Narodne novine“ br. 54/18),  21. lipnja 2018. godine, stvoreni su zakonski preduvjeti za provedbu odredbi članka 15. stavka 13. i 14. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („Narodne novine“ br. 70/17).

          Više na poveznici http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=296270

  • Ponosni na Ponos Hrvatske

            Policajac velikog srca, Kristijan Srpak iz Policijske uprave međimurske, pomogao je dječaku Ivanu u ozdravljenju. Unatoč vlastitim zdravstvenim tegobama, trkama za Ivana prikupio oko 80.000 kuna. Kristijan Srpak, voditelj Službe policije u Policijskoj upravi međimurskoj, veliki zaljubljenik u sport, posebice u nogomet i trčanje te sudionik mnogih humanitarnih utrka, ni trenutka nije dvojio pomoći prošle godine tada 8-godišnjem Ivanu Sabolu iz Palovca, nakon što je saznao za humanitarnu akciju „Pomozimo Ivanu“.

            Dječakovoj obitelji trebao je novac za osiguranje troškova prije, za vrijeme i poslije operacije transplantacije bubrega u Padovi. Ivan se od rođenja borio za život. Nakon poroda s otprilike godinu dana starosti, dječaku je dijagnosticirano kronično zatajenje bubrega, te bolest  „mekanih kostiju“,  odnosno deformacija ruku i nogu. Ovogodišnjom operacijom transplantacije bubrega koji mu je darovala majka Kristina u veljači u Padovi, Ivan se napokon oslobodio dijalize.

            Više na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6499/ponosni-na-ponos-hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *