PRIOPĆENJE IZ PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 3., 4. i 5. studenoga 2017. godine.

 

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je deset krađa i tri teške krađe.

Izdvajamo:

 • TEŠKA KRAĐA
 • u nedjelju, 5. studenoga u popodnevnim satima u Orehovici, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj provalio je u obiteljsku kuću gdje ispremetao stvari i ukrao razni nakit, torbicu u kojoj su se nalazili osobni dokumenti te novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 • KRAĐA
 • u petak, 3. studenoga oko 17 sati na ribnjaku u blizini Turčišća, nepoznati počinitelj iz nezaključanog osobnog automobila ukrao je novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti, bankovne kartice i novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

 

PRIJEVARA

Tijekom kolovoza, 28-godišnjak s područja Međimurske županije, putem internetske stranice navodnog škotskog poduzeća za prodaju traktora te u komunikaciji putem telefona i e-pošte s osobom koja se predstavljala kao odgovorna osoba poduzeća, dogovorio je kupnju poljoprivrednog traktora. Nakon uplate dogovorenog iznosa od nekoliko desetaka tisuća kuna, kupac više nije mogao stupiti u kontakt s odgovornom osobom poduzeća i zaključio je da je prevaren te je odlučio događaj prijaviti policiji.

Od 28-godišnjaka zaprimljena je kaznena prijava te se kriminalistička istraživanja nastavljaju.

 

Upozoravaju se građani da prije sklapanja ovakvih ili sličnih kupovina, prethodno dobro provjere s kim stupaju u poslovni odnos, posebice ako se radi o prvom poslovnom kontaktu. Dobar način provjere poduzeća s kojim sklapate poslovnu suradnju, svakako je putem sudskog registra poslovnih subjekata, kojeg imaju države članice Europske unije, kao i druge europske zemlje. U Republici Hrvatskoj takav registar oformilo je Ministarstvo pravosuđa. Kvalitetan način provjere je i onaj putem ranijih kupaca, koji su poslovali s poslovnim subjektom od vašeg interesa.    

Značajno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari, svakako je nerazmjerna cijena neke robe ponuđene putem internetskog oglasnika u odnosu na onu tržišnu.

 

 

NEOVLAŠTENA PROIZVODNJA I PROMET DROGAMA

 

            U subotu, 4. studenoga u Hemuševcu, temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu izvršena pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 26-godišnjak.

Pretragom je pronađeno i oduzeto:

 • opojna droga marihuana mase 3,7 grama,
 • grančica biljke marihuane,
 • zelena biljna materija nalik na novu sintetičku drogu (sintetski kanabinoidi) tzv. sintetička marihuana, mase 50,5 grama.
 • digitalna vaga.

Protiv osumnjičenog zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

Napomena: Fotografiju oduzetih predmeta možete preuzeti na službenim internetskim stranicama Policijske uprave međimurske.      

 

NESRETAN SLUČAJ

 

U subotu, 4. studenoga oko 13 sati u Belici, na karting stazi u Ulici Nikole Šubića Zrinskog, došlo je do udara između dvaju karting vozila kojima su upravljali slovenski državljani, 29 i 61-godišnjaci.

U događaju 61-godišnjak teško je ozlijeđen i zadržan na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec.

O događaju podnijet će se izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

 

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodile su se četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • nepropisna i neprilagođena brzina – jedna prometna nesreća,
 • nepoštivanje prednosti – jedna prometna nesreća,
 • nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag – dvije prometne nesreće.

 

Prisutnost alkohola u organizmu u količini od 1,28 grama po kilogramu utvrđena je kod 31-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je prouzrokovao prometnu nesreću s materijalnom štetom, koja se dogodila u subotu 4. studenoga u Novom Selu Rok.

 

INFORMACIJA

 

            Aktivnosti međimurske policije tijekom „Martinja“

Proslave narodnog običaja krštenja mošta, „Martinja“ (11. studenoga) tradicionalno se obilježavaju diljem Međimurja. Tijekom predstojećeg vikenda, u razdoblju od 10. do 13. studenoga očekuje se veći broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirati alkoholna pića.

S ciljem sprečavanja prometnih nesreća i njihovih najtežih posljedica, te povećanja ukupne razine sigurnosti u cestovnom prometu, policijski službenici Policijske uprave međimurske provest će akciju „Alkohol“.

Akcija će se sprovesti u noćnim satima s 10. na 11. (petak na subotu) od 22 do 6 sati, i 11. na 12. (subota na nedjelju) od 22 do 5 sati u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom, te 12. na 13. (nedjelja na ponedjeljak) od  20 do 1 sat.

Policijske aktivnosti prvenstveno će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, kao i na suzbijanje grubog kršenja prometne discipline.

 

Apeliramo na sve vozače da ne upravljaju vozilima nakon što su konzumirali alkoholna pića, te da poštuju prometne propise i svakako da vožnju prilagode uvjetima na cesti, kako bi se izbjegle neželjene posljedice, tj. prometne nesreće s najtežim posljedicama.

 

 

DOPUNA INFORMACIJE

Provedena akcija Alkohol

 

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec tijekom vikenda pojačano su kontrolirali sudionike u prometu, provodeći aktivnosti iz operativne akcije „Alkohol“.

 

U noći s 4. na 5. studenoga (sa subote na nedjelju) utvrđeno je 13 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– tri prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

 • od 0,50 g/kg do 1,00 g/kg – jedan prekršaj,
 • iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj,
 • vozači bicikla – jedan prekršaj;

– jedan prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju utvrđivanja prisustva droga u   organizmu;

– devet ostalih prekršaj.

 

Najveća koncentracija alkohola od 2,07 grama po kilogramu utvrđena je u subotu, 5. studenoga u Donjem Kraljevcu, kod 30-godišnjeg vozača osobnog automobila.

PUM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *