PRIOPĆENJE IZ PU MEĐIMURSKE

Za dane vikenda, 20., 21., 22. listopada 2017. godine.

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave međimurske evidentirano je šest krađa, dok teške krađe nisu evidentirane.

Izdvajamo:

U noći s 19. na 20. listopada u Trnovcu, nepoznati počinitelj je iz dvorišta obiteljske kuće ukrao ženski bicikl, vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

PROMETNE NESREĆA

 

U subotu, 21. listopada nešto poslije 5 sati u Svetom Križu, u Čakovečkoj ulici, dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 24-godišnji putnik u osobnom automobilu.

Upravljajući osobnim automobilom njemačkih nacionalnih oznaka, iz Preloga prema Čakovcu, 30-godišnji vozač pod utjecajem alkohola u količini od 1,32 grama po kilogramu, brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i vidljivosti ceste. Zbog toga je u zavoju izgubio nadzor nad vozilom i sišao izvan kolnika gdje je udario u zid zgrade gospodarskog objekta te se u nastavku kretanja višestruko prevrnuo u polju kukuruza.

Od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja, nažalost, preminuo je 24-godišnji putnik te je njegovo tijelo prevezeno na Odjel patologije Županijske bolnice Čakovec, gdje će se danas (23. listopada) obaviti obdukcija.

Liječničkim pregledom utvrđeno je da je 18-godišnji putnik teško, a vozač i dvojica putnika (22 i 24-godišnjaci) lakše ozlijeđeni.

Očevid je uz asistenciju policijskih službenika Postaje prometne policije Čakovec obavila zamjenica općinske državne odvjetnice.

Protiv 30-godišnjeg vozača zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

24-godišnji putnik u osobnom automobilu sedma je žrtva na međimurskim prometnicama u ovoj godini.

 

DOPUNA INFORMACIJE ZA KRAĐU

 

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 19-godišnjak s područja općine Pribislavec, počinio kazneno djelo krađe.

Naime, u  četvrtak, 19. listopada u podnevnim satima u Čakovcu, na parkiralištu u Ulici Katarine Zrinski, ukrao je motorističku kacigu vrijednosti nekoliko tisuća kuna, a koju je vlasnik ostavio na motociklu.

Kaciga je od osumnjičenog oduzeta i vraćena vlasniku.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku.

INFORMACIJA

            Najava akcije “Pješaci i vozači bicikla oprez”

 

U srijedu, 25. listopada od 17 do 23 sati, policijski službenici na području Policijske uprave međimurske provest će preventivno-represivnu akciju “Pješaci i vozači bicikla oprez!”.

 

Ovom akcijom želi se povećati sigurnost sudionika u cestovnom prometu, te podići svijest o potrebi ali i zakonskoj osnovi obilježavanja pješaka i vozača bicikla reflektirajućim materijama.

Sudionike koji ne poštuju prometna pravila i propise policijski službenici će sankcionirati.

 

 

DOPUNA INFORMACIJE

 

 • Provedena akcija “Alkohol”

 

U noći sa subote na nedjelju (s 21. na 22. listopada) od 23 do 5 sati na području Policijske uprave međimurske provedena je akcija pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u cestovnom prometu, „Alkohol“.

 

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 11 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to:

 

 • osam prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola,
 • jedan prekršaj nepropisne brzine,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti,
 • jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa.-,

 

Najveća utvrđena koncentracija alkohola od 1,38 grama po kilogramu utvrđena je u Goričanu, kod 22-godišnjeg vozača osobnog automobila.

 

 

 • Provedene preventivne aktivnosti u cilju suzbijanja pijančevanja i kršenja članka 93. Obiteljskog zakona

 

U noći s 21. na 22. listopada od 22 do 4 sati, policijski službenici Policijske postaje Čakovec proveli su pojačane preventivne aktivnosti u cilju zaštite maloljetnika, kao i suzbijanja pijančevanja na javnom mjestu te kršenja odredbi članka 93. Obiteljskog zakona, koji se odnosi na osobe mlađe od 16 godina zatečene u noćnom izlasku bez pratnje punoljetne osobe koja je od povjerenja roditelja.

 

Policijski službenici prilikom obilaska na više lokacija u gradu Čakovcu te u Strahonincu, Nedelišću, Ivanovcu, Belici i Orehovici izvršili su kontrolu 32 osobe, od čega je 18 osoba zatečeno u prekršaju iz člana 48. Alineja 10 Odluke Grada Čakovca (ispijanje alkohola na javnom mjestu), dok su dvije maloljetne osobe zatečene u prekršaju odredbi članka 93. Obiteljskog zakona.

            Također, utvrđena su dva prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

 

 

OBAVIJEST

 

 

            Preventivni projekt „Imam izbor“ u Osnovnoj školi Mursko Središće

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u Osnovnoj školi Mursko Središće u Murskom Središću tijekom ove školske godine za učenike petih razreda provodit će aktivnosti iz preventivnog projekta „Imam izbor“.

Više na poveznici/ linku http://stari.mup.hr/MainPu.aspx?id=269668 .

 

 

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

 

Tijekom proteklog vikenda na prometnicima Međimurske županije dogodilo se sedam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom te šest prometnih nesreća s nastalom materijalnom štetom.

U prometnoj nesreći s poginulom osobom smrtno je stradao 24-godišnji putnik u osobnom automobilu, dok su 30-godišnji vozač i putnici 22 i 24-godišnjaci lakše  ozlijeđeni, a 18-godišnji putnik u teško ozlijeđen.

 

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

 • nepropisna i neprilagođena brzina – dvije prometne nesreće,
 • nepoštivanje prednosti – dvije prometne nesreće,
 • vožnja na nepropisnoj udaljenosti – jedna prometna nesreća,
 • ostale greške – jedna prometna nesreća,
 • nalet na životinju – jedna prometna nesreća.

 

Prisutnost alkohola u organizmu utvrđena je kod četiri sudionika (vozača) prometnih nesreća.

Najveća koncentracija u količini od 1,98 grama po kilogramu utvrđena je kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je prouzrokovao prometnu nesreću koja se dogodila 20. listopada u Čakovcu.

PUM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *