Preminuo počasni građanin Čakovca Branko Lustig

Poznati hrvatski producent i dvostruki dobitnik Oscara te počasni građanin Grada Čakovca Branko Lustig, preminuo je u četvrtak u jutarnjim satima u Zagrebu, u 88. godini života.

Rođen je 1932. godine u Osijeku, a 1942. godine bježeći pred ustašama s obitelji dolazi u Čakovec, iz kojeg ga dvije godine kasnije odvode u koncentracijski logor. U Holokaustu mu je stradala gotovo cijela obitelj, a on je, kako je govorio, pukom srećom preživio dva koncentracijska logora, Auschwitz i Bergen-Belsen.       

Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu. Surađivao je na nizu domaćih filmova, a 1988. seli u SAD gdje uspješno nastavlja karijeru u Hollywoodu. Producirao je velik broj poznatih filmova, a prestižnu nagradu Oscar primio je za filmove „Gladijator“ i „Schindlerova lista“ u koji je uvrstio i svoja iskustva iz koncentracijskih logora. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, zaklade posvećene izradi audio-vizualnih intervjua s preživjelima i svjedocima holokausta.

Prije 6 godina sa suprugom se vratio živjeti u Zagreb, a naziv počasnog građanina Čakovca nosi od 2017. godine, kada je i osobno prisustvovao dodjeli. Pokrenuo je Festival tolerancije, koji je u nekoliko navrata pod nazivom Edukacijska jutra održan u Čakovcu. Svaki je put na njemu bio i sam Lustig koji je našim srednjoškolcima pričao o svojem životu i stradanjima.

„Branko Lustig  nije bio rođeni Čakovčanin, no godine koje je proveo u našem gradu, obilježile su ga za cijeli život. Svoj status oskarovca i svjetski poznatog filmaša koristio je kako bi sve nas, a posebno mlade podsjećao na najcrnje razdoblje čovječanstva te ih svojim primjerom učio poštivanju različitosti i prihvaćanju drugog. Danas bez svog počasnog građanina nije ostao samo Čakovec, već je bez jednog velikana ostala Hrvatska i cijeli svijet.“, rekao je u obraćanju povodom smrti Branka Lustiga gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

       Grad Čakovec će sutra, u petak, od 10 sati, povodom smrti počasnog građanina Čakovca u izložbenom salonu na prvom katu Centra za kulturu otvoriti Knjigu žalosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *