POVIJEST

Na dan 14. studenog umro je naš sugrađanin , svjetski poznati producent i malo nepoznat kao glumac ; Branko Lustig. Čovjek koji je kao židov prošao sve strahote logora Auschwitz i drugih. Poslije rata komunisti su knfiscirali imovinu židova i protjerali ih u novoosnovanu državu Izrael.

Kao dječak čeznuo je za rodnom Hrvatskom i tu ostao živjeti , donoseći priznanja za Hrvatsku , radeći za hrvatsku filmsku industriju vrhunska djela. Grad Zagreb mu se barem djelomično odužio , odajući mu priznanje na počasnom Građaninu grada.

I Čakovec se sjetio velikana proglasivši ga počasnim građaninom. U Međimurju je do drugog svjetskog rata živjelo dvije tisuće židova , koji su uglavnom živjeli u gradu Čakovcu i nešto u Prelogu i Donjoj Dubravi.

Bavili su se proizvodnjom tekstila , octa i obradom kože. Za vrijeme drugog svjetskog rata imali su prešutnu zaštitu vlasti. Nakon dolaska Adolfa Eichmanna za protektora Budimpešte počeo je progon međimurskih židova , jer Međimurje je od 1941 – 45 bilo pod mađarskom okupacijom.

U Čakovcu je židovska crkva ( sinagoga) srušena te 1944 godine po nalogu Eichmanna , nakon oslobođenja međimurja od strane bugara i rusa , u Čakovcu se okupilo nekoliko stotina preživjelih židova sa područja Jugoslavije.

Formirali su svoju židovsku općinu. Ali veselje nije trajalo dugo. Ondašnje komunističke vlasti konfiscirale su svu židovsku imovinu , a same članove raznim pritiscima poticale na iseljavanje u novostvorenu državu Izrael, tek je par obitelji ostalo , a danas u Međimurju živi tek par obitelji židovskih korijena.

Kakva je bila židovska zajednica u Čakovcu svjedoče velebni nadgrobni spomenici na djelu židovskog groblja u Mihovljanu.

Štef.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *