Potpisan Kolektivni ugovor za Dječji vrtić Cvrčak i Dječji vrtić Cipelica

Nakon završetka pregovaračkog postupka, u ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, potpisan Kolektivni ugovor za dječje vrtiće Cvrčak i Cipelica, ustanove predškolskog odgoja kojima je osnivač Grad Čakovec. Novim kolektivnim ugovorom, regulirana su prava i obveze zaposlenika, uređeno je pitanje plaća i drugih materijalnih prava, radnog vremena i organizacije rada, odmora i dopisa, stručnog osposobljavanja, te ostalih radnih i socijalnih prava zaposlenika, te mehanizmi njihove zaštite.

Kolektivni ugovor uz nazočnost članova pregovaračkog tima, potpisali su gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar te predsjednik Samostalnog sindikata Hrvatske Darko Idžaković. Novi kolektivni ugovor usklađen je sa odredbama Zakona o radu, omogućuje povećanje plaća svim zaposlenicima u obje predškolske ustanove, a prava i obveze svih djelatnika usklađene su sa potrebama korisnika i mogućnostima Gradskog proračuna.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da novi Kolektivni ugovor omogućuje rast plaća djelatnicima u gradskim vrtićima, ali i ispravlja neke nelogičnosti u visini plaća pojedinih zaposlenika. Obrazovanje, konkretnije predškolski odgoj prioritet je ove gradske vlasti, te reguliranje plaća i ostalih prava i obveza djelatnika u vrtićima, na tragu je stvaranja uvjeta za što kvalitetniji boravak djece. Dio je to i demografske politike, jer povećanje plaća odgajateljicama i odgajateljima, kadrovima koji polako postaju deficitarni na tržištu rada, omogućuje da na ovom poslu imaju bolja primanja, ali i reguliranu i jasnu mogućnost napredovanja i povećanja plaća. Vjerujem da će ih to potaknuti da ne razmišljaju od odlasku, već da svojim znanjem i stručnošću i dalje pridonose sretnom i ispunjenom djetinjstvu naše djece.

Novi Kolektivni ugovor potpisan je na rok od dvije kalendarske godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *