POKRENUTE SU ŽALBE Iz NK Međimurja oštro osuđuju HNS-ovu odluku o nedobivanju licence za Drugu HNL

Na konferenciji za tisak nogometnog kluba Međimurja, sazvanoj u vezi odbijanja žalbe kluba za neizdavanje licence za Drugu HNL, obratili su se predsjednik Marijan Uršanić i direktor Stjepan Hamonajec.

Nakon što je predsjednik Marijan Uršanić pročitao pripoćenje za medije, koje vam donosimo u cijelosti, prokomentirao je svoje viđenje nedobivanja licence.

– Već četiri sezone zaredom ostvarili smo sportske rezultate za ulazak u Drugu HNL, ali svake godine ponavlja se isto, ne dobivamo licencu. U sezoni 2013./14. pokrenuli smo postupak dragovoljnog preoblikovanja kluba u športsko dioničko društvo, međutim, zbog negativne odluke grada Čakovca došlo je do zastoja u vezi s time. Tek prošle godine, 12. svibnja, Grad je pristao da će sudjelovati u postupku preoblikovanja. Međutim, Grad nas je ponovo izigrao jer se ogradio od pokrića bilo kakvih financijskih obveza koja je morao ispuniti po Zakonu o športu, to jest, uplatiti milijun kuna za dokapitalizaciju. U međuvremenu nam je odobreno ponovno pokretanje postupka predstečajne nagodbe i dokumentacija je predana u roku žalbenom tijelu za licenciranje koje nije uvažilo našu žalbu. Za ostvarenje svojih prava pod hitno ćemo poduzeti odgovarajuće mjere. Pokrenut ćemo hitno arbitražni postupak kod Etičkog povjerenstva Hrvatskog olimpijskog odbora i sudski postupak kod Upravnog suda. U toku su također akcije koje smo poduzeli već puno prije, gdje nismo dobili određena očitovanja HNS-a vezana za status pojedinih klubova koji su se na silu htjeli ugurati u Drugu HNL. Nažalost, prema rješenjima, ti klubovi su na ilegalan način dobili licence, zahvaljujući regionalnom savezu i HNS-u, što će se sve morati dokazati s obzirom na naše zahtjeve koje smo uputili u HNS – rekao je Uršanić.

Na pitanje koji su to klubovi predsjednik Uršanić kazao je sljedeće.

– Pođite samo od stečajnog postupka Varteksa, odnosno Varaždina, kad su napustili Prvu HNL. Strukture HNS-a omogućile su NK Varaždinu da je preskakanjem Međužupanijske lige došao prvo u Treću HNL Sjever, a zatim u Treću HNL Istok, što nijednom drugom klubu ne bi bilo dozvoljeno. To je omaška HNS-a. O tom pitanju smo mi zatražili očitovanje tijela HNS-a preko odvjetnika Radića koji je dobio mnoge sporove protiv HNS-a, ali do sada nismo dobili odgovore – kaže predsjednik Međimurja.

Na kraju je predsjednik Marijan Uršanić izrazio nezadovoljstvo i kritizirao loše uvjete na stadionu SRC Mladost koji je izgrađen još 1987. godine za potrebe Univerzijade. Pogotovo ga muči to što Međimurje nema teren s umjetnom travom koji je neophodan zbog treniranje u zimskim mjesecima. Smatra da bi grad i županija to mogli bez problema izgraditi sredstvima iz europskih fondova.

Na njega se nadovezao i direktor Stjepan Hamonajec.

– Sve je teže financirati klub, ali ćemo uspješno sezonu privesti kraju i podmiriti sve troškove. Najveći dio troškova snosio je predsjednik, na čemu mu se srdačno zahvaljujem. Malo su me razočarali župan i gradonačelnik koji nijednom nisu došli na stadion da nam daju podršku. Uvjeti za treniranje, pogotovo pomoćni tereni, su jako loši, teško je raditi u takvim uvjetima. Moram reći da smo decenijama od osnutka imali predstavnika u Izvršnom odboru HNS-a, a sad ga nemamo, pa prema tome niti ikakav utjecaj. Naš čovjek u Zagrebu ništa ne predstavlja. U Čakovcu nas zaobilaze u velikom luku. Tu nije igrala nijedna reprezentacija, čak ni pionirska – rekao je on.

– Ne mogu si više dozvoliti omalovažavanja, pogotovo od grupe navijača, a i stoga što sam bolestan, operirao sam srce. S 30. lipnja, kada službeno završava sezona, ja više ne želim biti direktor NK Međimurja. Želim se odmoriti od svega. Ja se svima zahvaljujem, novinarima i portalima, i svima koji su realno pisali o klubu. Prije nego odem, pozvat ću vas sve i počastiti – dodao je za kraj Hamonajec.

Da li će ove žalbe imati učinka te hoće li se Međimurje ipak sljedeće sezone natjecati u Drugoj HNL, tek ćemo vidjeti.

SLUŽBENO PRIOPĆENJE NK MEĐIMURJA:

Dana  23.05.2017   NK „MEĐIMURJE“ ČAKOVEC  primio je Odluku  Žalbenog tijela za licenciranje  HNS-a kojom se odbija naša žalba na Odluku  komisije za licenciranje  ( od 21.04.2017 ) o neizdavanju licence za II HNL za natjecateljsku 2017/18 godinu , a u vezi čega dajemo slijedeće priopćenje:

 1. NK „MEĐIMURJE“ Čakovec u utvrđenom je roku ( 30.01.2017) podnio molbu za dobivanje licence za II HNL za natjecateljsku sezonu 2017/18.
 2. Zajedno sa molbom dostavljen i dio dokumentacije za ispunjenje slijedećih kriterija:
  • sportski kriteriji
  • infrastrukturni kriteriji
  • kriteriji administracije i stručnog osoblja
  • pravni kriteriji

Za financijske kriterije dokumentacija je predana u utvrđenom roku , odnosno do 01.04.2017.

 1. Na zahtjev i upozorenje stručnjaka za pojedine kriterije naknadno je dostavljena dopunska dokumentacija , te dodatna očitovanja kluba.
 2. Do sjednice Komisije za licenciranje ( 21.04.2017) zadovoljili smo uglavnom sve  utvrđene kriterije , a što se tiče spornih pitanja  oko financija  očitovali smo se da je u  tijeku postupak preoblikovanja , te da će se ista rješavati u sklopu toga.
 3. Obzirom da je Komisija za licenciranje HNS-a 04.2017  donijela Odluku o neizdavanju licence za II HNL , klub je nakon toga uputio žalbu  Žalbenom tijelu za licenciranje , te dostavio određenu dokumentaciju i dodatno očitovanje  s posebnim naglaskom da je u međuvremenu došlo do bitnih promjena oko rješavanja financijske problematike.

                   Klub je naime  zaprimio presudu Upravnog suda u Zagrebu kojim se poništava  rješenje Ministarstva financija – samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak Zagreb , te je sukladno tome  FINA – Regionalni centar Zagreb  21.04.2017  donijela Zaključak o ponovnom pokretanju  postupka predstečajne nagodbe.

 1. Dana 05.2017  klub je FINA –i dostavio dio dokumentacije vezane uz predstečajnu nagodbu , te o tome obavijestio Odjel za licenciranje HNS-a ( dostavljena kopija i dodatno očitovanje).
 2. Osnovni problem ( dug prema zaposlenicima i prema državi) rješavat će se u sklopu  predstečajne nagodbe , a u vezi čega su u HNS-u dostavljene kopije predanih izjava u FINA-u.
 3. Unatoč svemu tome što je klub ponudio konkretna rješenja za rješavanje financijske problematike ( kroz postupak predstečajne nagodbe ) Žalbeno tijelo to nije uvažilo , te je odbilo našu žalbu u vezi neizdavanja licence za II HNL

Na osnovu iznijetih podataka oko poduzetih radnji za izdavanje licence za II HNL  NK „MEĐIMURJE“ Čakovec posebno ističe slijedeće:

 1. Problemi oko dobivanja licence za II HNL prisutni su od sezone 2013/14 , no klub je odmah nakon toga pokušao to rješavati , te je pokrenut postupak dragovoljnog preoblikovanja kluba u š.d.d.  Zbog negativne Odluke Grada  došlo je do zastoja s tim u vezi , a cijeli postupak ponovo je pokrenut nakon što je Grad promijenio Odluku ( 12.05.2016)  , te pristao da će sudjelovati u postupku preoblikovanja.
 2. Temeljem nove Odluke Grada prišlo se izradi ELABORATA o preoblikovanju , a o kojem je raspravljalo i Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove pri Ministarstvu znanosti , obrazovanja i sporta ( u listopadu 2016) , no suglasnost na sam elaborat nije dala uz ostalo i zbog toga što se Grad u svojoj Odluci  ogradio od pokrića bilo kakvih financijskih obaveza.
 3. Klub je nastavio sa kompletiranjem i ažuriranjem podataka za novi ELABORAT ( i o tome obavijestio Odjel za licenciranje HNS-a) , no kako je u međuvremenu odobreno ponovo  pokretanje postupka predstečajne nagodbe , prišlo se izradi dokumentacije s tim  u vezi ( dio je već predan u FINA-u , a kopije u HNS , a dio će se predati do utvrđenog roka  06.2017).
 4. Sva sporna financijska pitanja zbog kojih Žalbeno tijelo za licenciranje nije uvažilo našu žalbu su u postupku rješavanja ( sukladno pozitivnim zakonskim propisima) , te  je to trebalo uvažiti i Žalbeno tijelo.
 5. Sporni kriterij za trenera mlađih pionira smatramo također riješenim jer u Pravilniku HNS-a  o dozvolama za rad trenera ( članak 2. stavak „e“) stoji da može biti angažirana i osoba koja ima UEFA „B“ LICENCU , a što naš trener i ima.

M. Dovečer

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *