Podjelom karanfila podsjećali da borba za ženska prava još nije završena

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca uz pomoć zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Maria Medveda, ženama koje su se u prijepodnevnim satima zatekle u središtu grada, dijelili su karanfile. Ovom akcijom željeli su ukazati na činjenicu da žene u našem društvu još nisu u potpunosti ravnopravne muškarcima.

            Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Čakovca Franciska Ćetković, u prigodnom je obraćanju novinarima istaknula da unatoč velikom napretku u priznavanju prava žena koje je postignuto u posljednjih stotinu godina, još se uvijek ne može govoriti o potpunoj ravnopravnosti. Žene su i dalje manje plaćene za iste poslove od muškaraca, lakše dobivaju otkaz i teže se zapošljavaju, manje ih je u politici, bez obzira što čine polovicu građana. Iako žene sve više ulaze u takozvane muške poslove, poput vozača autobusa, suprotni proces gotovo i da ne postoji. Ako težimo punoj ravnopravnosti, i muški bi trebali u većoj mjeri ulaziti u poslove koji su dosad bili rezervirani za žene, poput njegovatelja i slično, a svi bi za to trebali biti isto plaćeni, rekla je Ćetković.

            Zamjenik gradonačelnika Mario Medved čestitajući svim Čakovčankama i Međimurkama Međunarodni dan žena, naglasio je da simboličnim darivanjem cvijeća žele upozoriti javnost i da stečena prava nisu vječna, a to se posebno odnosi na ženska prava. Još uvijek postoje oni koji bi ženama u društvu dali isključivo uloge majki, a sve se glasnije propitkuju i ostala ženska prava. Stoga je Međunarodni dan žena prilika da se još jednom prisjetimo teškog puta koje su žene prošle kako bi im se, ne samo priznala uloga u društvu, već omogućilo pravo na rad i izbor te ukazalo da potpunu ravnopravnost još uvijek nismo postignuli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *