Po prvi puta dodijeljene nagrade „Dignitas 2017.“ za edukatore o ljudskim pravima

Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava u sklopu Dana sjećanja na žrtve Holokausta te IV. regionalnog seminara o ljudskim pravima, po prvi je puta dodijelila godišnju nagradu Dignitas.  Priznanje kojim  se želi istaknuti i nagraditi edukatore te učitelje koji ulažu znatan trud u području edukacije o Holakaustu i ljudskim pravima, dobilo je itekako na važnosti proteklog vikenda u prostorima Tehnološko – informacijskog centra Međimurja.

Događaj su svojim dolaskom uveličali župan Međimurske županije Matija Posavec, Dragica Benčik ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji je izradio prigodne statue kao nagrade, te domaćin Miljenko Hajdarović, predsjednik Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava, koji su ujedno i uručili nagrade.„Ovom nagradom učitelji žele nagraditi učitelje. Vaš angažman iznad obuhvata svakodnevne radne obaveze mora se dodatno pohvaliti i cijeniti. Na ovaj način, također želimo motivirati nove edukatore da se pridruže, te nagraditi kontinuitet onih koji već sudjeluju“, u uvodu je rekao Hajdarović.

Dragana Rakonca, Katarina Špiljak i Saša Uljančić dobitnice nagrade

Između 20 prijavljenih projekta prosudbeno povjerenstvo imalo je težak zadatak odabrati pobjednike, no dogovorenim sustavom vrednovanja i bodovnom listom treća nagrada otišla je u ruke Saše Uljančić koja je predstavila „Učenje znakovnog jezika“, druga nagrada Katarini Špiljak za „Želim znati – projekt o osobama s invaliditetom“, dok je nagrada Dignitas 2017. za najbolje osmišljen rad prema stručnom sudu pripala Dragani Rakonca za projekt „Taktilna slikovnica za slabovidne i slijepe učenike“. Posebno se nagrada dodijelila Lorendi Miletić, višoj savjetnici u Agenciji za odgoj i obrazovanje, za požrtvovnost i energiju koju ulaže u kontinuiranu edukaciju učitelja. „Dignitas, latinska riječ koja predstavlja koncept vrlina veći od jednostavnog prijevoda – dignitet, zaslužnost ili prestiž, jako dobro opisuje udrugu na čijem je čelu profesor Hajdarović. Još veći značaj i smisao ova riječ dobiva u obrazovnom kontekstu, u koju ste je svi vi postavili. Stoga Vam od srca čestitam na tome, u ovim izazovnim vremenima upravo nam takav rad mora biti postulat prema kojem djelujemo, a koji znam da njeguje i Udruga za promicanje ljudskih prava. Samim time je od izuzetne važnosti za Međimurje, ali i Hrvatsku“, rekao je u svom obraćanju župan  te nadodao kako se povijesne okolnosti ne smiju zaboraviti, a ovakvim programima i projektima, učenice i učenici, aktualne generacije i one koje dolaze uče i informiraju o prošlost da se ne zaboravi.

U ime Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji je osmislio i dizajnirao nagradu Dignitas obratila se ravnateljica Benčik, još jednom zahvalila na povjerenju udruzi te objasnila kojim su se kriterijima vodili u izradi. „Ovom kreacijom željeli smo predstaviti prodor istine, prava, poštenja u prostor. Pravi čovjek na pravom mjestu uvijek nalazi načine da prave vrijednosti dopru do većine“, istaknula je.

 

 

Cijeli se program odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Međimurske županije i Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava kojoj je glavni cilj edukacija, istraživanje i publiciranje o ljudskim pravima te senzibiliziranje društva o poštovanju ljudskih prava.

mb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *