Održana Izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Grada Čakovca

U subotu je u prostorima Društvenog doma u Mihovljanu održana Izvještajna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Grada Čakovca. Gradska vatrogasna zajednica krovna je udruga koja okuplja 15 dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na gradskom području, Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec, a ima i četiri pridružena člana iz okolnih općina.

            Ovom skupštinom završio je niz u kojom su čakovečka dobrovoljna vatrogasna društva sumirala rezultate u protekloj godini te najavili aktivnosti za tekuću godinu. Izvješće o radu Vatrogasne zajednice Grada Čakovca dao je zapovjednik Robert Meglić. Kako je rekao u ovu je Zajednicu okupljeno 1504 vatrogasaca, od čega je 539 mladih. Lani je na njihovom području bilo ukupno 441 intervencija, što je 23 više nego u 2017. godini. Održane su 24 javne vatrogasno-operativne vježbe u kojima je provjeravana spremnost vatrogasaca u slučaju požara i evakuacija. Vatrogasci su nastavili i sa usavršavanjem, njih 67 napredovalo je ili steklo novo zvanje, dok je njih 32 završilo neku specijalnost. U usporedbi s ostalim međimurskim DVD-ima velika većina njih je u samom vrhu, što je vidljivo iz provedenog bodovanja. Nastavili su i s odličnim rezultatima koje postižu ekipe svih dobnih kategorija, a kruna je svakako plasman ženske ekipe DVD-a Šandorovec na vatrogasnu olimpijadu, koja će se ove godine održati u Mignyu u Švicarskoj. Prihodi ove Vatrogasne zajednice, iz kojih se financiraju brojne aktivnosti od edukacija i opremanja, pa sve do sudjelovanja na natjecanjima prošle su godine iznosili 1.380.103,27 kuna, a daleko najvećim dijelom ostvareni su donacijama iz Gradskog proračuna.

            U prigodnom obraćanju, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, istaknuo je važnost organiziranog, opremljenog i spremnog sustava vatrozaštite na području Grada. Sav javni novac koji se ulaže u vatrogastvo, troši se na opremanje, izobrazbu, školovanja i podizanje spremnosti. Sve to rezultira činjenicom da u posljednjih desetak godina na području Čakovca nismo imali značajnije štete od požara te drugih nepogoda tijekom kojih na teren izlaze vatrogasci, a nije bilo niti ljudskih žrtava. To pokazuje važnost organiziranog sustava zaštite od požara za sigurnost ljudi i imovine. Čestitajući im na postignutim rezultatima, Kovač je rekao da će Grad Čakovec i dalje financijski podupirati dobrovoljno vatrogastvo na svom području, posebice vodeći računa o nabavci opreme. Zaželio je da sve što su planirali ostvariti u ovoj godini i ostvare, a puno uspjeha na Vatrogasnoj olimpijadi poželio je  vatrogaskinjama iz Šandorovca.

            Planove za ovu godinu predstavio je predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Čakovca Mario Medved, a izvješće Nadzornog odbora o poslovanju u 2018. godini podnio je predsjednik Jurica Horvat.

            Inače, u radu Skupštine sudjelovali su predstavnici svih DVD-a okupljenih u Vatrogasnu zajednicu Grada Čakovca, a okupljenim su se, uz gradonačelnika Kovača, prigodno obratili i predsjednik Savjeta vatrogasne  mladeži Međimurske županije Hrvoje Novaković, Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Kanižaj te tajnik Kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije Vladimir Jambor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *