Obraćanje gradonačelnika g. Stjepana Kovača povodom Dana grada Čakovca

Poštovane građanke i građani Čakovca, uvaženi gradski vijećnici, cijenjeni predstavnici gradskih kotareva i mjesnih odbora, gradova prijatelja, državnih institucija, Međimurske županije, međimurskih gradova i općina, javnih tvrtki, gospodarstva, dragi učenici čakovečkih osnovnih i srednjih škola, dame i gospodo!

440 godina prošlo je od dana kad je Juraj IV Zrinski dodijelio trgovačka prava stanovnicima podgrađa svoje utvrde. Od onda pa do danas Čakovec se razvio u središte Međimurja, ali i postao grad prepoznatljiv po mnogim postignućima. Današnji dan ne obilježavamo samo kao spomen na taj čin jednog od člana slavne hrvatske velikaške obitelji, već i slavimo sve ono lijepo i pozitivno što se našem gradu dogodilo u proteklih godinu dana.

A toga ima zaista mnogo.  U našem gradu niču nova stambena naselja, ulaže se u obnovu i izgradnju komunalne infrastrukture, rezultati gospodarstva, stopa zaposlenosti i novo otvorena radna mjesta pokazuju da se rast koji je započeo prije nekoliko godina ne zaustavlja. Zahvaljujući zaokruženoj i kontinuiranoj politici ulaganja u obrazovanje, lani smo proglašeni najboljim velikim gradom u Hrvatskoj na području obrazovanja. Priznanje je to svima, no ponajprije djelatnicima naših vrtića i škola i svima onima koji su povezani s obrazovanjem. Priznanje je to i Gradskoj upravi koja upravo ulaganje u ovaj segment smatra najvažnijim. Brojni projekti koji se provode u ovom resoru, ali i ostalima, sufinaniciraju se iz vanjskih izvora.

Europskim sredstvima središte Čakovca prvo u Hrvatskoj dobilo je najmoderniju dinamički upravljanu rasvjetu, čime smo potvrdili našu tradiciju inovativnog grada koji se ne boji primjenjivati nova tehnološka rješenja. No, ono što je najvažnije, Čakovec je i dalje sredina koji svakog dana živi punim plućima, čiji građani vlastitim rukama grade grad po svojoj mjeri!

Trenutak u kojem živimo sve je drugo nego uobičajen. U današnjem svijetu teško se istaknuti, i još teže uspjeti. No, najveći je izazov zadržati postojeću kvalitetu života, s jedne strane graditi i ulagati u nove tehnologije, a s druge i dalje ostati mjesto u kojem se na dohvat ruke nalaze svi sadržaji potrebni za razvijanje na poslovnom i privatnom planu. Čakovec je upravo takav grad. Unatoč negativnim demografskim kretanjima te geografskoj blizini zemlja u kojima su tradicionalno tražili posao, Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje. Ono što me posebno veseli su naši vrtići i škole, koji nemaju problema s premalim brojem polaznika. Sve što radimo, i poslovno i privatno nema smisla ako to nemamo kome ostaviti. Broj djece i mladih u našim obrazovnim ustanovama, broj studenata iz našeg grada koji se školuju na fakultetima i akademijama širom Hrvatske i Europe, jamstvo su da naš Čakovec ima budućnost!

Netom završeni Europski izbori, a još više sljedeće proračunsko razdoblje, pred nas stavlja neke nove prioritete i izazove. Europa polako ali sigurno postaje kontinent gradova, te velika novčana sredstva usmjerava upravo u razvoj urbanih sredina. U europskim smo okvirima mali grad, no povezivanjem sa susjednim Varaždinom i Koprivnicom, stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima, ali i biti prepoznatljivo u europskim okvirima. Projekti i programi koje ćemo na taj način provoditi, omogućit će našim građanima i gradovima nove sadržaje, međusobno povezivanje, naravno uz očuvanje svih specifičnosti. Čakovec je stoljećima gradska sredina, a mogućnosti koje ćemo svi dobiti međusobnim povezivanjem, iskoristit ćemo kako bismo i u Čakovcu dobili sadržaje koje građani trebaju i zaslužuju!

I tog davnog 16. stoljeća kad je Juraj IV Zrinski našem gradu dao status slobodnog trgovišta, i tijekom 19. stoljeća kad u Čakovec dolazi industrija, pa izazovnog 20. stoljeća u kojem smo  postali jedan od najrazvijenijih gradova u zemlji, te danas kad smo u istinskom smislu središte Međimurja, građani daju veliki doprinos ne samo u aktivnom sudjelovanju u brojnim aktivnostima koje se na našem području događaju, već i usmjeravaju razvoj grada. O tome svjedoči i preko 5 stotina udruga koje djeluju u Čakovcu te koje svojim aktivnostima obogaćuju i pridonose raznovrsnosti i kvaliteti života svakog od nas. I stalno ponavljam da je to naše najveće bogatstvo, jer ako grad čine ljudi, Čakovčanke i Čakovčani svakog dana svojim radom i angažmanom dokazuju kako se to živi i radi za svoj grad!

Želim se ovim putem zahvaliti svima onima koji su tijekom prošle godine svojim aktivnostima pridonijeli kvaliteti i količini programa namijenjenih našim stanovnicima. Hvala svim  građanima koji su svojim prijedlozima i kritikama poboljšali odluke koje smo donijeli. Iskrena hvala svima onima iz politike, javnog života, udruga i gospodarstva, koji su svojim djelovanjem pridonijeli razvoju Čakovca. Posebno pak se zahvaljujem svima onima znanim i neznanim sugrađanima, čiji uspjesi i djela nisu punili novinske stupce, ali su unaprijedili život svih nas. Zbog takvih ljudi svi mi s ponosom govorimo da volimo naš Čakovec!

Slijedeće godine bit ćemo Europski grad sporta. Priznanje je to svim našim sportašima koji svakog dana, neumorno rade i treniraju, nastupaju na natjecanjima širom zemlje i inozemstva te svojim načinom života daju primjer mladima. To je i priznanje svima onima koji su u prošlosti na sportskim borilištima pronosili ime svoga grada, trenerima koji su odgojili generacije, ali i vizionarima koji su javna sredstva ulagali u sportske terene i programe. Na kraju, priznanje je to svim građanima Grada, koji sudjelovanjem u sportskim i rekreativnim aktivnostima dokazuju da smo sredina koja drži do svog zdravlja. Siguran sam da će tu titulu naši sportaši  i rekreativci obilježiti novim uspjesima. Mi u Gradskoj upravi nastavit ćemo sa izgradnjom sportske infrastrukture. Već idućeg mjeseca javno ćemo predstaviti projekt otvorenih bazena, te omogućiti građanima da izraze mišljenje i daju prijedloge. Radove na izgradnji počet ćemo iduće godine, a vjerujem da ćemo se do kraja ovog mandatnog razdoblja kupati u otvorenim bazenima kakve Čakovčani trebaju i zaslužuju.

Poštovani uzvanici, dame i gospodo!

Najsvečaniji dio svake proslave Dana Grada je dodjela godišnjih nagrada i priznanja. Kao prvi od današnjih čestitara, želim se zahvaliti ovogodišnjim dobitnicima na svemu što su učinili za svoj grad i građane ovog grada. Uvijek naglašavam da grad ne čine ulice i zgrade, već da je neka sredina uspješnija i bolja, koliko su to uspješni njegovi stanovnici. Čakovčanke i Čakovčani uvijek su voljeli svoj grad, brinuli o njemu, nastojali svojim djelovanjem podignuti kvalitetu življenja svih njegovih stanovnika. Laureati kojima ćemo uručiti nagrade prošle su godine svojim radom postigli zapažene rezultate, no još je mnogo onih koji su ovakvu nagradu zaslužili. Svima njima veliko hvala u ime stanovnika našeg grada.

Svima vama okupljenima u ovoj dvorani, svim stanovnicima našeg grada želim Sretan Dan Grada Čakovca!


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *