Obilježena 355 obljetnica stradanja Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog

Dana 18. studenog 1664. godine u šumarku pored Kuršanca u lovu je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo Nikola VII. Zrinski jedini iz obitelji s pridjevkom Čakovečki. Kao i svake godine, godišnjica njegove smrti obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Gornjem Kuršancu i Čakovcu.

            Organizator obilježavanja bila je Zrinska garda Čakovec, a osim polaganja vijenaca i prigodnih govora u kapeli uznesenja blažene Djevice Marije u Gornjem Kuršancu održano je i misno slavlje.

            U ranim večernjim satima vijencu su položeni podno spomenika Nikoli VII. Zrinskom na čakovečkom Trgu Republike. Počast su ovom hrvatskom velikanu dana izaslanstva Ministarstva obrane, Međimurske županije, Grada Čakovca, Zrinske garde Čakovec, Družbe braće hrvatskog zmaja i Grada Szigetvara.

            Nikola VII. Zrinski bio je hrvatski ban, pjesnik, vojskovođa i političar. Izgradio je utvrdu Novi Zrin, utemeljio Biblioteku Zrinianu, pozvao franjevce u Čakovec. Uspješno je ratovao protiv Turaka, a jedan od najvećih uspjeha je rušenje mosta kod Osijeka, koji je bio glavna turska logistička linija prema Mađarskoj. Početkom 20. stoljeća u središtu Čakovca podiže mu se spomenik koji je danas jedna od prepoznatljivosti Čakovca. Povodom ovogodišnjeg Dana Grada Čakovca, spomenik je temeljito obnovljen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *