Međimurska županija sufinancira boravak roditelja uz dijete u ŽB Čakovec

Međimurska županija je županija prijatelj djece, ali i prijatelj svih svojih stanovnika. Upravo zbog toga i mnogih upita svojih sugrađana, prijedloga i sugestija, predložio sam Upravnom vijeću Županijske bolnice Čakovec da preispita cjenik bolničkih usluga“, na taj je način župan Međimurske županije Matija Posavec započeo konferenciju za medije kojom se u međimursko zdravstvo uveo novi nadstandard. Naime kako je objasnio, želja je u teškim trenucima liječenja rasteretiti roditelje dodatnih troškova te će Županija već s 1. ožujkom participirati u djelu troškova njihovog smještaja uz dijete. U 2017. godini ukupni je prihod u tu svrhu iznosio 364.087,00 kuna, na 262,50 kuna koliko svaki roditelj mora platiti, što znači da je u prošloj godini realizirano 1387 noćenja.

Županija rasterećuje sa 112,50 kuna svakog roditelja

„Sada će roditelj plaćati 150 kuna, a Županija ostatak do pune cijene, dakle 112,50 kuna. Ako uzmemo u obzir podatke za prošlu godinu to bi za nas bio trošak od 156.037,00 kune i taj ćemo iznos osigurati u županijskom proračunu gledajući ga kao investiciju, ulaganje i pomoć ne samo djeci koja su bez uputnice zadržana u bolnici, već i njihovim roditeljima“, objasnio je Posavec i dodao kako se sufinanciranjem dijela roditeljskog plaćanja omogućava lakši boravak roditelja uz dijete te smatra kako je to jedan mali korak podrške koji moraju napraviti za osmijeh djeteta u bolnici i olakšavanje ekonomske situacije obitelji. „Želimo da u potpunom smislu Županijska bolnica Čakovec bude bolnica prijatelj djece, a tako i Međimurska županija. Ovo je jedna inicijativa za humanizaciju liječenja djeteta u Županijskoj bolnici Čakovec. Svi roditelji nemaju pravu na uputnicu i preko HZZO-a biti u bolnici, a na ovaj ćemo način omogućiti roditeljima da borave uz dijete u bolnici po povoljnijim uvjetima.

Ovo je još jedan nadstandard, jedan korak u ostvarivanju optimalnih uvjeta za rast i razvoj djece“, naglasila je predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec Sonja Tošić Grlač uz prisutne članove UV Nedu Šarić i Branka Sušeca. Kako su naglasili, konkretnim aktivnostima uvažavaju posebnost i vrijednost svakog djeteta, te se i ovim, novim projektom u nizu, zalažu za njihovu dobrobit i zaštitu, a pritom se ne razdvaja dijete od roditelja u bolesti. Ovo je nova poruka usmjeravanja proračuna prema građanima u Međimurskoj županiji, a ujedno kreće potpuna rekonstrukcija odjela pedijatrije, te će se do ožujka otvoriti novi odjel rađaone i ginekologije u ŽB Čakovec.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *