Međimurje obilježilo Dan narcisa – Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

U subotu, 23. ožujka 2019. u gradu Čakovcu i diljem naše županije u organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Kluba žena operiranih od raka dojke “Nova nada“, Danom narcisa obilježen je Međunarodni dan borbe protiv raka dojke. 

Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te dan potpore svim  od raka dojke oboljelim osobama. Uz mnoge građane, ispred Međimurske županije Danu narcisa u Čakovcu i Belici pridružila se i zamjenica župana Sandra Herman. “Dan narcisa potiče nas žene na razmišljanje i odlaske na preventivne preglede, jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana narcisa, uvijek ima prostora za poboljšanje.” – kazala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

Novac prikupljen donacijama bit će korišten za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju unutar Lige, kako bi povratak u normalan život uz bolest bio što uspješniji, a kvaliteta života sačuvana, među ostalim je kazao predsjednik Županijske lige protiv raka prim. Hussein Saghir, dr.med.

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, kako po broju novooboljelih osoba, tako i po smrtnosti, pa je važno poticati žene da vode brigu o svom zdravlju te da se odazivaju preventivnim pregledima i programima kroz koje se nastoji rak dojke otkriti u ranoj fazi jer su stope preživljenja tada bolje, bolje su mogućnosti liječenja i bolja je kvaliteta života oboljelih žena. U Međimurskoj županiji godišnje oboli oko 50-ak žena, ali vidljivo je da su naše Međimurke aktivne i odazivaju se na preglede.“, izjavila je predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke “Nova nada” Jasenka Štefić. Kupnjom narcisa građani su ove godine svoj doprinos jačanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda kao što je mamografija mogli dati u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću, Kotoribi, Maloj Subotici, Palovcu, Svetom Križu, Donjem Pustakovcu, Sv. Jurju u Trnju, Donjem Hrašćanu, Držimurcu, Štefancu, Belici, Pribislavcu, Nedelišću, Brezju, Lopatincu, Dragoslavcu, Pleškovcu, Domašincu i Gardinovcu. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *