Krenuo čarobni Advent u Starom gradu Zrinskih – potrajat će do 24 prosinca

S prvim danom prosinca Stari grad Zrinski priča novu božićnu priču. Sve do Badnjaka svaki će dan ovaj prostor uz najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju donositi bogatu ponudu, dječje radionice na temu medičarstva, lončarstva i izrade božićnog kinča te velik broj predavanja na temu međimurskog govora i toponima, starih obrta i umjetnosti, božićnih običaja i slično, a u okviru manifestacije Advent u Starom gradu Zrinski.

Ovogodišnji Advent svečano je i službeno otvoren tematskom izložbom iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja”,  kao i uvodnom projekcijom filmova s tematikom nematerijalne kulturne baštine – čipkarenja i ispiranja zlata. „Kada govorimo o nematerijalnoj baštini, mislimo na dio baštine koji je gotovo neuhvatljiv – jezik, dijalekti, govori i toponimika te usmena književnost svih vrsta, folklorno stvaralaštvo u području glazbe, plesa, predaja, igara, obreda, običaja kao i druge tradicionalne pučke vrline, tradicijska umijeća i obrti.

Ali zapravo nematerijalna baština – to smo svi mi, jer bez Međimuraca, tih vrijednih ljudi ne bi bilo svega ovog što čini nematerijalnu baštinu koju ovdje u Muzeju izložbom prezentiramo“, objasnila je pritom autorica  Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela, te na taj način uz zamjenicu župana Međimurske županije Sandru Herman i ravnateljicu Muzeja Mašu Hrustek Sobočan i otvorila ovogodišnju manifestaciju.

Objedinjena ponuda za sve, koja prikazuje vrijednosti Međimurja

U proteklih 10 godina na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara iz Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili šireg geografskog područja sjeverozapadna Hrvatske, a upravo su ta bogatstva lajtmotiv s kojima ćemo provoditi ovogodišnje predblagdansko i blagdansko vrijeme“, istaknula je zamjenica župana i objasnila kako upravo to uz tradicionalnu adventsku vatru, izlagače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i proizvođače sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubače i ostalu ponudu, daje jednu objedinjenu ponudu s kojom se prezentiraju vrijednosti Međimurja.

Svečanost otvaranja svojim je izvedbama upotpunio bend Ethno garden, jedinstveni takav bend koji se bazira na zvuku cimbula, tradicionalnom međimurskom instrumentu. U sklopu izložbe bit će organizirana i četiri predavanja: Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine, Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština, Ethno zbirka, Na to Mlado leto…, ali i radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

mž.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *