KONFERENCIJA ZA MEDIJE ŽUPANA MATIJE POSAVCA

Na današnjoj konferenciji za novinare želim Vas obavijestiti o slijedećem i objasniti nekoliko stvari.

Ovo je moj treći mandat u Međimurskoj županiji. Nakon što sam postao zamjenik župana, odgovornim i iskrenim odnosom prema zahtjevima te funkcije tijekom sve četiri godine zadobio sam povjerenje građana koji su me potom izabrali i za župana. Taj mandat u protekle 4 godine odradio sam vrlo energično, predano, odgovorno i sa srcem. Realizirali smo brojne projekte i ideje po kojima smo bili prvi ili jedini u Hrvatskoj. Primjer u mnogočemu. Promijenili smo sliku Međimurja na bolje.

Upravo taj rad prepoznali su i naši građani koji su me na lokalnim izborima prije tri tjedna ponovo uvjerljivo izabrali za župana. Više od 25.000 glasova od 40.000 ukupno izašlih na izbore je velika pobjeda ali i velika odgovornost. Na izborima za županijsku skupštinu lista HNS-a, koju sam predvodio, je također pobijedila dobivši 17 vijećnika (od 41). Time smo dokazali da HNS u Međimurju nije nikakav priljepak i da nije točno da smo se dosad “šlepali” uz tzv. velike stranke.

Svi HNS-ovi načelnici koji su se kandidirali osvojili su svoje mandate u 1.krugu. Broj vijećnika u općinskim i gradskim vijećima je povećan a na izborima za gradsko vijeće grada Čakovca lista HNS-a je osvojila 26%. Ukratko, u 25 godina postojanja Međimurske županije i HNS-a ovo su najbolji rezultati. Drago mi je zbog toga jer su upravo izbori jedino mjerilo vrijednosti u politici.

Što se tiče nacionalne politike, prije desetak dana HNS je odlukom Središnjeg odbora kojeg čini 130 delegata, dužnosnika iz cijele Hrvatske, velikom većinom donio odluku o pristupanju Vladi RH. Podsjećam da delegati iz Međimurja, pa i ja osobno, nismo glasali za tu odluku no kako je ona formalna i legitimna treba je poštovati. Nakon Središnjeg odbora predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak podnio je ostavku, HNS je napustila potpredsjednica stranke te je vodstvo HNS-a ostalo samo na zamjeniku predsjednika i meni kao predsjedniku Središnjeg odbora koji smo i formalno predstavljali stranku. Odgovornost koja me uvijek vodila u životu, a posebno na funkcijama koje sam obnašao podrazumijevala je obavljanje stranačkih zadataka među kojima je bio i razgovor u Vladi RH oko usuglašavanja tehničkih detalja izbora novih ministara i saborskih odbora.

Formalnim ulaskom HNS-a u Vladu RH pred mene je stavljen izbor: ili čvrsto podržavati i zagovarati ovakvu koaliciju na nacionalnoj razini, što bi mi omogućilo kandidaturu za predsjednika HNS-a i nastavak političke karijere u nacionalnoj politici; ili se maknuti iz cijele priče i posvetiti se isključivo funkciji župana Međimurske županije. Podsjećam: imao sam prilike dva puta otići u Hrvatski sabor kao saborski zastupnik. Imao sam prilike otići na bolje plaćeno mjesto s manje rada i uz daleko manju odgovornost. Odbio sam jer sam odlučio da na funkciji župana mogu puno više pridonijeti razvoju Međimurja.

Imao sam prilike u ovoj Vladi biti ministar. I to sam odbio jer odgovornost prema građanima na lokalnim izborima mi nije dozvoljavala da dam ostavku na mjesto župana zbog odlaska u Vladu HDZ-a i HNS-a.

Sve ovo potvrđuje da me fotelje nisu zanimale.

Ipak, na temelju vlastitih, emotivnih i racionalnih razmišljanja, zaključio sam da oni koji su mi dali glas na izborima, a to su naše Međimurke i Međimurci, u velikoj mjeri ne bi podržali bilo kakvu vrstu mog angažmana u Vladi HDZ-a kao što ne bi podržali moj angažman na vodećoj poziciji u HNS-u. Upravo zbog odanosti građanima i biračima te svjestan da je uspjeh HNS-a u Međimurju u velikoj mjeri postignut kroz moje ime i prezime dajem ostavku na mjesto predsjednika Središnjeg odbora i sve druge nacionalne stranačke funkcije u HNS-u i povlačim se iz nacionalne politike stranke.

Svjestan sam da ova odluka neće olakšati buduću suradnju mene kao župana s Vladom RH, ali jednostavno ne mogu i neću dozvoliti da bilo čiji, pa i moji, osobni, stranački ili politički interesi budu ispred podrške koju su mi građani Međimurja dali da budem njihov župan.

S međimurskim načelnicima i gradonačelnicima, bez obzira na stranačku pripadnost i dalje ću graditi

Međimurje, upravo onakvo kakvo naši građani zaslužuju. U ovom trenutku ostajem član HNS-a jer je u tjednima pred nama potrebno riješiti niz administrativnih stvari vezanih uz konstituirajuće sjednice u općinama, gradovima i županiji te predati završna izvješća oko provođena predizborne kampanje s obzirom na razgranat sustav HNS-a u Međimurju.

Na kraju, želim se ispričati svima onima koji su na bilo koji način bili iznenađeni ili pogođeni razvojem situacije proteklih nekoliko dana, iako ona ničim nije ugrozila moju odanost Međimurju kao što ni u jednom trenutku interesi Međimurja nisu bili dovedeni u pitanje.  I ovaj moj današnji čin je samo potvrda da ću i dalje predano raditi za naše Međimurje.

Hvala vam.

župan Matija Posavec

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.