KINOLOGIJA – AKITA INU

Akita inu  potječe iz Japana  i prvi psi nisu ni približno izgledali kao današnji.  U 20 stoljeću u Japanu samo su dobrostojeći  i plemići mogli imati Akitu , zbog križanja u srodstvu  bili su skloni mnogim bolestima i zarazama  pa je vlada prije drugog svjetskog rata  naredila potamaniti sve Akite u Japanu.  Mnogi japanci nisu htjeli takav ishod za svoje pse  pa su ih pustili u šume  gdje su se prilagodili i učvrsnuli.

Za vrijeme drugog svjetskog rata američki  su   vojnici po japanskim otocima u šumama pronalazili te pse i mnoge su odveli u ameriku gdje se pasmina razvila u dva smjera.  Jedan je smjer i poklonici toga smjera zagovarali su autentičnu prirodnu pasminu  , dok su drugi  križanjemsa njemačkom dogom , lasa apsom , bernardicem i kineskim mastifom  selekcionirali  jačeg i robusnijeg psa koji gotovo da i osim imena nema veze sa japanskom akitom , a to je američka akita.

Američka akita iako robusnija mnogo je mirnija i manje agresivna od japanske. Japanska akita je pravi branitelj  obitelji i doma , dominantna  prema drugim psima , vrlo poslušan  , voli obitelj i posebno djecu  čiji je zaštitnik.

Jedan od rijetkih pasa koji nema miris pa ga mnogi  drže u stanovima , voli istrčavanje po dvorištu  , ali i mirno ležanje pokraj vlasnika na terasi ili kod kauča. Brzo uče i ne treba im puno  ponavljati vježbe , jednom riječju pravi psi intelektualci. Pas za dom i obitelj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *