KINOLOGIJA

Od danas pa nadalje uvest ćemo na naš blog  rubriku “kinologija”. Objavljivat ćemo opise i karakteristike pojedinih vrsta pasa , prigodne slike i značaj samih pasa kao najboljeg čovjekovog  prijatelja, koji svojeg  vlasnika nikad neće prevariti , a vlasniku beskrajno vjeruje.

Upoznat ćemo vas sa jednom od najstarijih pasmina , a spominje se već pred dvije tisuće godina na prostorima srednje Azije i Tibeta. Radi se o srednjeazijaskom ovčaru  

            ALABAY  

To je ovčarski pas  jake građe  skladnog karakterističnog trka. Pas je već tisućljeća prisutan kao čuvar  ogromnih stada ovaca  od nasrtaja  vukova i medvjeda. Pradomovina mu je Turkmenistan , Kirgistan , Kazastan … To je snažan , neustrašiv pas sa izrazitim stabilnim karakterom , privržen  svome gospodaru i obitelji . Prijateljski je raspoložen prema djeci. Traži veliki prostor za istrčavanje i svako mu je dvorište premalo  pa voli preskakati ograde niže od dva metra.  Prijateljski je raspoložen prema domaćim životinjama , pa i prema drugim psima i mačkama , ali on mora biti dominantan i prema nikakovom autoritetu se neda podčinjavati osim prema vlasniku , kojeg smatra vođom čopora.  Ima izraženu osobnost i ponekad je tvrdoglav i teže se dresira. Kao čuvar je nepodmitljiv i nije zahtjevan u prehrani , a s obzirom na veličinu jede malo.  Izdržljiv je i podnosi ekstremne klimatske uvjete , temperature od +40 do – 40 stupnjeva C,  kakove vladaju u stepama  Srednje Azije. 

Ne laje bez potrebe , a vrlo je aktivan noću gdje osluškuje svaki šum. Nakon raspada Sovjetskog Saveza  Rusija kao sljednica  prihvatila je alabaya kao vlastitu pasminu , i najbolji primjerci tog psa nalaze se kod mnogih ruskih uzgajivača , a raširili su se diljem svijeta od Rusije , SAD-a , Kine , Indije i Europe.  I kod nas postoji nekoliko uzgajivača sa kvalitetnim primjercima. U Rusiji i nekim zemljama  kupiraju im se uši i skračuje rep, a kod nas i u cijeloj Europskoj uniji  zakonom je zabranjeno rezanje ušiju i repa. To nije pas za ljude bez dvorišta i vlastitog autoriteta.

Kinološki savez Hrvatske.

“PAS BEZ VLASNIKA NIJE PRAVI PAS , A ČOVJEK BEZ PSA NE ZNA ŠTO JE SREĆA.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *