I u Mađarskoj obilježena 453. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog

Nakon Šenkovca u petak, herojska pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog obilježena je u nedjelju i u Szigetvaru. Među brojnim delegacijama iz Mađarske, Turske i Hrvatske bila je i ona čakovečka. U ime Grada počast ovom hrvatskom junaku dao je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved te pripadnici i čelništvo Zrinske garde Čakovec.

            U Spomen parku mađarsko-turskog prijateljstva zapaljene su svijeće i položeni  vijenci podno spomenika Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu Veličanstvenom. Počast su, među ostalim, odali predstavnici Grada Szigetvara, Veleposlanstva Republike Turske, Veleposlanstva Republike Hrvatske, gradova Čakovca, Slatine, hrvatske manjinske samouprave u Mađarskoj, Družbe braće hrvatskog zmaja, Zrinske garde Čakovec.

            Osim u protokolarnim aktivnostima, zamjenik Mario Medved razgovarao je s gradonačelnikom Sigeta, dr. Peterom Vassom daljnjem razvoju suradnje, posebno oko promicanja i razvoja nasljeđa Zrinskih. Čakovec je sa Szigetvarom potpisao Povelju o prijateljstvu, a međusobni posjeti i razumijevanje pokazuju da ona napreduje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *