EUROPEJAC

Svi mi koji smo mislili da smo stoljetna europska zemlja , u velikoj smo zabludi.  Naši ilirci  kaj su u devetnaestom i dvadesetom stoljeću studirali u Beču  , Bratislavi , Pragu….premalo su ostavili civilizacijskog naslijeđa , koje nije ostavilo kulturnog traga u hrvatskom društvu. Brzo smo prihvatili srboslavsko ponašanje , a nakon velikog drugog svjetskog rata  stjerani smo u jaram komunizma i balkanštine  koje se danas  jako osjeća u ponašanju  hrvatskih građana , posebno političara. Proći će još mnogo vremena i generacije kad  ćemo skinuti  taj mentalni jaram  sa šije  hrvatskog društva.  Naši političari na vlasti  pokušavaju glumiti  demokrate , ali samo onda kad takvo ponašanje ide njima u prilog. Gledajući danas Plenkovića , nešto je naučio po briselskim hodnicima  , ali njegovi su učitelji  bili i jesu loši primjerci  europskog demokratskog društva.  Svi ti povjerenici  , sama komisija  pa i njen predsjednik  nemaju nikakav izborni legitimitet  , a packe dijele  Kačinskom i Orbanu  koji su  najdemokratskije  izabrani.  Svi dužnosnici u komisiji su delegirani  kao nekad u Jugoslaviji  , jedino je europski parlament  legalno  izabrano tijelo  ali ima  najmanju moć , manju od europskih monarha; Ujedinjenog kraljevstva , Švedske , Danske , Belgije…

Tako su statuti stranaka rađeni po modelu  nekadašnjeg komunističkog demokratskog centralizma , svatko tko u bilo kojoj  hrvastskoj stranci  malo digne glavu ili se oglasi  kao jutarnji pijetao , za ručak završi u loncu. Tu su lijevi i desni potpuno jednaki , autoritarno vodstvo  strahovladom  smiruje nezadovoljstvo lokalnih organizacija , a čin represije je jaći što je jača i utjecajnija  organizacija  na terenu.  Tako je Milanović raspustio najjaču organizaciju   , splitsku  i na kraju u splitu  SDP nema ništa , alo ego  vođe je namiren.  

Tako danas  HDZ-u  smjeraju  jaki vođe na terenu  , pa Plenković  umjesto Ćorića , šamara Milinovića. Po onoj staroj  kako je uvijek bilo u HDZ-u ,  vi tamo po terenu lijepite plakate , glasujte , donesite saborske mandate  , a dalje je naša briga , mi gore ćemo određivati  tko će biti dužnosnici  od županije do ministarstava. 

Kao i uvijek kad je HDZ bio na vlasti  stranka na terenu je zanemarivana ,  pa im ne pada na pamet  raspustiti  Međimursku županijsku  organizaciju koja ne vrijedi  pišljiva boba , ali smetaju im jake

 organizacije kao osječka , zadarska  , lička , virovitička , požeška ….. Šeks koji stoji iza svih  jakih poteza  premijera , izgleda  da će se opet  preračunati kao što je instalirao Sanadera , pa Jadranku  , iako star  ništa od tih čoravih  poteza naučio nije , kako mi reče jedan od osnivača “Štef , zar ti ne vidiš da kroz tolike godine  Vlado nema niti jednog prijatelja , sam je i baunja ko pustinjska lisica i djeluje kad nabasa na koju strvinu  jer loviti više ne može , jer mladi mu je plijen prepametan i prebrz  ali on ima prijatelja ; Sam sam sa tugom , sa punom čašom kao drugom …”

Štef.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *