Dani Grada Čakovca – održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Grad Čakovec slavi svoj rođendan 29. svibnja. Tako je i ove godine na sam Dan Grada održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, između ostalog, podijeljena i najviša Javna priznanja zaslužnim građanima, udrugama i tvrtkama. Uz domaćine, čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača, njegove zamjenike Marija Medveda i Zorana Vidovića te predsjednika Gradskog vijeća Juricu Horvata, sjednici su prisustvovali brojni uzvanici i gosti; ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Bernarda Topolko i Branimir Bunjac, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicima te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. Na ovogodišnju su proslavu stigli i predstavnici gradova prijatelja Čakovca, gradonačelnik bugarskog Blagoevgrada Atanas Kabitov, Nagykanizse Sandor Deneš, Szigetvara dr. Peter Vaš, Lipika Vinka Kasala, Umaga Vilija Basanesea, Koprivnice Mišel Jakšić i Ludbrega Dubravko Bilić te izaslanstvo poljskog grada Plonska i Općine Ljubuški iz Bosne i Hercegovine. Među gostima na sjednici bili su i gradski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i gradskih kotareva Čakovca, predstavnici međimurskih općina i gradova, javnih tvrtki i ustanova, predstavnici vjerskog života i medija.

      Kako je u svom uvodnom govoru naglasio predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, vijećnici su u proteklih godinu dana kroz konstruktivne rasprave surađivali u donošenju važnih odluka, a sve s ciljem boljitka u životu građana: „Čakovec i dalje slovi kao sredina koja se razvija i koja brojnim programima unaprjeđuje život svojih stanovnika. Sadržaje koji su na raspolaganju našim sugrađanima, često nemaju sredine puno veće od naše. Bilo da se radi o obrazovanju, bilo o sportu ili kulturi, bilo o komunalnoj opremljenosti, imamo standard koji drugi često mogu samo poželjeti. A najvažnije je to da smo do njega došli sami, svojim snagama i idejama. To je karakteristika Čakovca i njegovih građana!“, zaključio je Horvat.

Unatoč negativnim demografskim kretanjima, u Čakovcu se broj stanovnika ne smanjuje, a škole i vrtići nemaju problema s manjim brojem polaznika.“, u uvodu je rekao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te dodao: „U europskim smo okvirima mali grad, no povezivanjem sa susjednim Varaždinom i Koprivnicom, stvorit ćemo urbano područje koje će se svojom veličinom moći nositi s najvećim hrvatskim gradovima, ali i biti prepoznatljivo u europskim okvirima. Projekti i programi koje ćemo na taj način provoditi, omogućit će našim građanima i gradovima nove sadržaje, međusobno povezivanje, naravno uz očuvanje svih specifičnosti. Čakovec je stoljećima gradska sredina, a mogućnosti koje ćemo svi dobiti međusobnim povezivanjem, iskoristit ćemo kako bismo i u Čakovcu dobili sadržaje koje građani trebaju i zaslužuju!.

Svoje sugrađane prigodnim je govorom pozdravila i dječja gradonačelnica Dorja Vincek, a u ime delegacije brojnih izaslanstava obratio se umaški gradonačelnik Vili Basanese, kao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

          Dodijeljena su i Javna priznanja Grada Čakovca. Nagradu za životno djelo koju je trebala primiti, čakovečka umjetnica Priska Kulčar je odbila, navevši u pismo razlog kojeg donosimo u cijelosti: „Odluka Gradskog vijeća o dodjeli nagrade za životno djelo, na preporuku uglednih članova komisije za Javna priznanja, veliki je kompliment. Iz moje principijelne životne odluke da ne prihvatim nikakvu nagradu, slijedi da i ovaj puta odbijem tu čast, s puno poštovanja prema vašoj namjeri. Uzdam se u vašu cijenjenu empatiju! Srdačno vas pozdravljam! Priska Kulčar!“.Vladimir Holetić, prezeo je Nagradu za životno djelo, koja je posthumno dodijeljena njegovoj supruzi Nevenki Holetić, poznatoj čakovečkoj odgajateljici. ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec primila je Zlatnik Grb Grada Čakovca, a nagrađeni su i dobitnici šest godišnjih nagrada iz raznih područja. Tako je u području sporta i tehničke kulture nagradu primio Streličarski klub Katarina Zrinski, a u području umjetnosti i kulture Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić. U području znanosti, odgoja i obrazovanja, nagradu je primila dekanica Međimurskog veleučilišta doc.dr.sc. Nevenka Breslauer, prof., a u području gospodarstva Hotel Castellum. Čakovečkoj podružnici Hrvatske udruge medicinskih sestara dodijeljena je nagrada u području zdravstva i socijalne skrbi, dok je DVD Šandorovec primio godišnju nagradu u području rada udruga. U ime nagrađenih, zahvalila se Nevenka Breslauer, a u kulturno umjetničkom programu svečane sjednice, kojeg je vodio akademski glumac Matko Buvač, nastupili su Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, solistica Samanta Grahovec, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec i Županijski tamburaški orkestar Stjepan Bujan Stipić.

      Dodajmo tome da je uoči sjednice svečano otkriven obnovljeni spomenik Nikoli Zrinskom Čakovečkom, popularni „orao“ smješten na ulazu u Perivoj Zrinski. Spomenik je postavljen početkom prošlog stoljeća, a na inicijativu Druže braće hrvatskog zmaja, odnosno Marijana Ramuščaka, vraćen mu je stari sjaj. Prilikom otkrivanja, gradonačelnik Kovač je najavio i skoro uređenje glavnog gradskog trga, kao i uređenje okoliša spomenika i njegovo prigodno osvjetljenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *