ČIJI SMO ?

Da bi ostvarili svoj identitet , narodi su , a i danas njeguju kulturu , povijest i vjeru. Tako to rade svi narodi i regije u civiliziranoj Europi, osim naravno nas Hrvata iz Međimurja iliti  Međimuraca. Osim što smo pred par godina podigli na ivici parka u Čakovcu  spomenik Nikoli Zrinskom Sigetskom u zadnjih sto godina nismo podigli niti jedno znamenje ili spomenik našim slavnim precima.  Istina,  pokojni je profesor  dr. Bartolić kao predsjednik Matice hrvatske Čakovec  postavio nekako u tišini  nekoliko ploča po našim zgradama na sjećanja našim pređima  povijesno značajnim Hrvatima , Međimurcima. Ne da nismo imali kome graditi spomenike , ali za vrijeme socijalističke izgradnje  zatirala je svijest Međimuraca o svom nacionalnom identitetu , a nakon demokratskih promjena i uspostavi  države  Hrvatske , unuci nekadašnjih komunista koji obnašaju vlast u Međimurju već desetljećima nastavljaju taj utabani put negacije Hrvatske i hrvatskog identiteta Međimurja.  Iako se ne može reći da ponekad ponekim manifestacijama ne iskazujemo svoju pripadnost hrvatskom korpusu ( Zrinska garda ) to je ipak nedostatno  nesistamatski  i više za promociju  pojedinaca nečiste savjesti i facelifting  prljavih jedinki i zaborav mutne prošlosti. 

Na kraju moram reči  što me ponukalo na pisanje ove kolumne.  Da , šećući neki dan centrom Čakovca , primjetio sam neke čudne vjenčiće ispod “orla”  odnosno u podnožju obeliska na kojem je orao. Prišavši malo bliže  vidio sam dva vjenčića sa mađarskim zastavicama i natpisom na mađarskom  o mađarskom narodnom heroju “Zrinji Miklošu”.  Htrvatskog vjenčića ni u tragovima.  I Mađari znaju da je “Zrinji Mikloš”  bio po precima i rođenju Hrvat , stoljećima ga svojataju , a posljednjih godina  , buđenjem  nacionalizma pod vodstvom Viktora Orbana  to čine sve jače i sve vidljivije.

A što radimo mi .  Mi Hrvati iz Međimurja.  Kako bi rekao veliki hrvatski pisac  Krleža “Kupinec spi , a vani rat grmi”  , a ja bih  dodao , kao u svemu i Čakovec spi , dodao  “tvrdo spi”.

 

 

Štef

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *