Čestitka gradonačelnika Kovača povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti

Povodom Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

            „Poštovane sugrađanke i sugrađani!

            Praznici koje obilježavamo 22. i 25. lipnja predstavljaju izuzetno važne datume moderne hrvatske povijesti. Upravo na te dane pokazali smo da naš narod nikakva sila niti povijesne okolnosti ne mogu spriječiti u želji da žive u slobodnoj Hrvatskoj.

            Hrvati su bili jedan od prvih naroda koji je krenuo u borbu protiv fašizma i nacizma, te je u njoj u najvećem postotku i sudjelovao. Upravo je 22. lipnja 1941. godine u šumi pored Siska osnovana prva antifašistička jedinica u okupiranoj Europi. Ne treba posebno govoriti što Međimurci duguju Narodnooslobodilačkoj borbi. Svi znamo da upravo zahvaljujući našim sugrađanima koji se nisu pomirili s mađarskom fašističkom okupacijom te su se otišli boriti u partizane, nakon 2. svjetskog rada ponovno postajemo sastavni dio Hrvatske. Mnogi su u borbama za oslobođenje dali svoje živote, bili su mučeni i ubijani samo zbog toga što su glasno govorili o hrvatskom identitetu Međimurja.

            Hrvati su svoju želju za životom u slobodnoj državi ponovno pokazali 50 godina kasnije, 25. lipnja 1991. godine. Na povijesnoj je sjednici Hrvatskog Sabora donijeta Odluka o samostalnosti i suverenosti. Bio je to začetak današnje demokratske Hrvatske, ali i početak krvavog i teškog Domovinskog rata. I u njemu smo pobijedili, prvenstveno zahvaljujući želji za životom u demokratskoj i prosperitetnoj zemlji te tada pokazanom nacionalnom jedinstvu.

            Generacijama koje se danas školuju ti događaji možda predstavljaju samo povijesne činjenice. No, obilježavanjem tih teških i slavnih dana, prisjećamo se da su u temelje naše slobode ugrađeni životi mnogih naših predaka. Današnja slobodna, demokratska i europska Hrvatska nije takva postala sama od sebe, već je rezultat teške i dugotrajne borbe vođene idealima i željom da budemo svoji na svome.

            Sretan Vam Dan antifašističke borbe i Dan državnosti!

gradonačelnik Stjepan Kovač

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *