Čakovec započinje sportsku suradnju s Kinom

U sklopu današnjeg radnog sastanka i posjeta Čakovcu gradonačelnik Stjepan Kovač i predstavnik lokalne vlade pokrajine Guanshanhu Wang Xiaohaui potpisali su Memorandum o razvijanju suradnje nogometnih škola. Sporazumom je obuhvaćena mogućnost komunikacije između vodstva i trenera nogometnih škola, dijeljenje iskustava i ideja na koju bi se nadovezala i razmjena kadrova.

“Ovim sporazumom postavljen je temelj suradnje od koje će obje strane sigurno imati koristi”, rekao je Kovač šesteročlanoj kineskoj delegaciji.  Čakovec je u hrvatskim okvirima poznat kao grad koji mnogo ulaže u društveni život, a sport u tome prednjači, naglasio je Kovač te dodao da smo grad iz kojeg su potekli mnogi nacionalno i svjetski poznati sportaši. „Čakovec trenutno nema predstavnika u najvišem rangu nogometnog natjecanja, no sustavni i stručni rad s mladima koji se provodi u Nogometnoj školi Međimurje Čakovec te velik broj djece i mladih koji ju polaze,primjer je ostalim sredinama. Siguran sam da će uskoro i čakovečki nogomet od talenata koji dolaze, doći u prvi plan.“, završio je čakovečki gradonačelnik te kineskom izaslanstvu poručio da su došli u pravu nogometnu sredinu.

Gosti s Dalekog Istoka izrazili su svoje divljenje Hrvatskom, posebice nogometom. “Uspjeh kojeg je vaša nogometna vrsta postigla na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izazvao je velike simpatije u Kini”, rekao je Xiaohaui. Grad Guiyang s nešto više od pola milijuna stanovnika središte je provincije koja broji 37 milijuna ljudi,ali je i kineski nacionalni nogometni centar. Upravo zbog želje da podignu razinu nogometne organizacije u najmnogoljudnijoj državi svijeta, kineska strana je odlučila prekopirati iskustva hrvatskih nogometnih škola.

Dio delegacije činili sui ravnatelji osnovnih, srednjih i viših škola iz provincije koji su prihvatili prijedlog gradonačelnika Kovača da se suradnja nogometnih škola proširi na suradnju osnovnih škola s mogućnošću razmjene učenika poput one u europskom projektu Erasmus. Sporazumom je otvorena mogućnost suradnje na drugim područjima, posebice u kulturi, a čelni čovjek Čakovca iznio je i mogućnost potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu izmeđ Čakovca i  Guiyanga.

Kinesku delegaciju dočekalo je i rukovodstvo Škole nogometa Međimurje Čakovec iza čijih je selekcija jedna odlična sportska godina te će sigurno gostima imati što pokazati.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *