Čakovec se sjeća vukovarskih heroja

Dan uoči tužne obljetnice pada Vukovara, Čakovčani su se prisjetili svih poginulih i nestalih u obrani ovog grada heroja. U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Međimurske županije, Grada Čakovca i Međimurske županije, kolona sjećanja prošla je čakovečkim ulicama, a duž Vukovarske ulice upaljeni  su lampioni.

            Program obilježavanja počeo je na stadionu NK „Sloge“ na čakovečkom Jugu, gdje je postavljen vijenac i zapaljene svijeće podno Spomen-ploče poginulim braniteljima iz ovog dijela grada. U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog za branitelje Vukovara i Škabrnje održana je sveta misa. Nakon nje, s upaljenim lampionima kolona predvođena počasnim vojnim i policijskim postrojbama i Zrinskom gardom Čakovec, a u kojoj su ne nalazili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, dužnosnici te brojni građani, krenula je ulicama grada prema Vukovarskoj ulici.

            Tamo je od lampiona ispisano ime grada heroja, a polaganjem upaljenih lampaša duž ulice, građani Čakovca odali su tiho i dostojanstveno prisjetili su se tužne obljetnice. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Međimurske županije u Perivoju Zrinskih.

            U kraćem obraćanju vukovarski branitelj Željko Sršan rekao je da je u opsadi Vukovara poginula trećina svih stradalih u Domovinskom ratu, da su nakon okupacije počinjena brojna zvjerstva i ubojstva te da sve dok i posljednji počinitelj ne bude osuđen te posljednji nestali pronađen, istinskog mira u tom gradu neće biti.

            Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved, istaknuo je da je pad Vukovara i Škabrnje otvorio je oči i onima koji su najupornije vjerovali da se genocid nad jednim narodom u Europi više ne može ponoviti, ali i u svima nama stvorio nesmiljeni prkos i smjelost da nastavimo s borbom i na kraju pobijedimo.

            Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da odavanje pijeteta žrtvama Vukovara najbolje pokazuje da svi mi cijenimo žrtvu koje je Vukovar dao za hrvatsku slobodu. Među poginulima u Vukovaru su i međimurski branitelji, a današnjim paljenjem svijeća odali smo, kao i kod svih obljetnica vezanih uz Domovinski rat, počast i njima, a tako će biti sve dok postoji hrvatski narod.

            Misu i molitvu kod spomenika braniteljima predvodio je župnik župe sv. Antuna Padovanskog, fra Tomislav Božiček.

U programu „I u mom gradu Vukovar svijetli“ sudjelovali su predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Gradskog kotara Jug, Hrvatske vojske, Policijske uprave Međimurske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ostalih udruga građana, članovi obitelji poginulih branitelja, te brojni Čakovčani i Međimurci. Mnogi od njih u ponedjeljak rano ujutro uputili su se u Vukovar gdje će, kao i svake godine dosad biti središnje obilježavanje pada grada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *