BOLESNICI

Nisu samo u davno doba bili vladari poremećenih osobnosti ili bolje rečeno ludi , kao Neron , Kaligula , već i u današnje vrijeme imamo cijeli niz luđaka na vlasti koji nisu opasni samo za svoj narod  , već i za cijeli svijet. Tako danas već svi znaju za sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila koji dok mu narod gladuje i živi u sveopćem siromaštvu , on prijeti Americi i cijelom svijetu jer u tom svom bunilu drži svoj narod u anticivilizacijskom ropstvu.  Filipinski predsjednik , iako je izabran na demokratskim izborima svojim je ponašanjima i javnim istupima pokazao da se radi o iracionalnoj osobi  koja javno izjavljuje da je dao pogubiti tisuće , kako on Duarte kaže dilera droge , bez suđenja. Treći mnogo teži slučaj paranoičnog vladara  nalazimo kod ruskog predsjednika Putina , koji vlada najvećom i po prirodnim resursima  najbogatijom zemljom na svijetu. U zemlji šest vremenskih zona , moćnoj vojnoj sili , narod je podijeljen na deset posto bogate oligarhije i devedeset posto siromašnog stanovništvo. Osim u Moskvi , St. Petersburgu  i par većih gradova  , svugdje drugdje infrastruktura je još iz carskog vremena.  Dok on veliki vođa  Putin glumi cara  ,većina naroda od velikog blaga koje  posjeduje Rusija , narod nema ništa  ili gotovo ništa. Čelnici oporbe koji se imalo glasnije usprotive takvoj autoritarnoj vladavini bivaju likvidirani , kao i mnogi diplomati  koji su samo izrazili drugačije mišljenje o nekim državnim pitanjima.  

U političkom i vojnom vrhu Rusije vlada strah kao u doba brkatog vođe Staljina.  U zadnjih dvanaest mjeseci na čudan su način  nestali  , umrli ili ubijeni; Petar Poljišnikov , Sergej Krivov , Andej Malanin , Margajaš Širinski , Roman Skriljnikov, Aleksandar Kadakin ., Andrej Karlov , Andrej Korobjan i na kraju dugogodišnji šef diplomatske misije u Ujedinjenim narodima  nama hrvatima poznat još iz domovinskog rata Vitalij Čurkin.  Kakova ih je to fantomska bolest zadesila ? Putinoza  raširena je sprdnja među svjetskim diplomatima. I dok mu glupi i zadojeni siromašni ruski narod  plješće  on milijarde dolara troši na rat u Siriji , zamrznute konflikte u Južnoj Osetiji , Abhaziji , Nagorno Karabahu , Krimu , Pridnjestrovlju i Donbasu…  On sigurno neće mirno sići s vlasti  niti će umrijeti od starosti na krevetu. Raspirivanju sukoba gdje god je moguće to je njegova  konstanta i time se on hrani  da bi preživio. Zanima me što sad misle kritičari NATO pakta?  Jer da nije NATO pakta  niti bi mi bili u EU , niti Mađarska  , Rumunjska i Bugarska.  

Sad se pitate a  zašto ne  spominjem  kinesko vodstvo. 

Zato jer iako ima jednopartijski sistem  Kina je više demokratična od mnogih sa parlamentarnom demokracijom , jer na kongresu  komunističke partije  svake se četvrte godine bira novi vođa , a korupciju su sveli na minimum , zato su i gospodarski uspješni. Ali to je moguće u Kini  gdje se zna tko pije , a tko plaća.

 

Štef.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *